Hlavní obsah

Noční život je o strachu v dnešní Evropě a moci médií

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér a scenárista Damjan Kozole s herečkou Piou Zemljič přivezli ze Slovinska do Karlových Varů komorní drama Noční život o jednom bizarním násilném případu.

Foto: kviff.com

Herečka Pia Zemljič (vpravo) ve filmu Noční život

Článek

Na začátku filmu se najde nahý a těžce zraněný muž na ulici v Ljublani. Přijede sanitka a policie, ale nerozvine se žádná detektivka, scénář se zabývá úplně jinými problémy, než kdo je pachatel.

„Je to inspirováno skutečným případem. Stalo se to v únoru 2010 v Ljubljani. Tři psi napadli majitele, lékaře. Našli jeho tělo nahé ve sněhu. Vznikl velký skandál. Média spekulovala, že měl sex se psy a celý příběh neutichnul ještě roky, vyšly tisíce komentářů,“ vysvětlil Kozole.

Symptom chorobnosti

„Tu ústřední scénu bylo těžké natočit, točili jsme to na hlavní ulici v Ljubljani... když jsme začali, byly 2 stupně, té hlavní postavě byla velká zima. Mělo to vyvolat šok a potom se ten film začíná ubírat jinam. Není o tom, kdo to udělal, je to o symptomu chorobnosti společnosti, film o strachu, nejen o moci medií, i o strachu z uprchlíků.“

Herečka Pia Zemljič hraje manželku oběti, která chce hlavně zabránit skandalizaci případu v médiích. „Slyšela jsem o tom příběhu se psem a mezitím se stala ještě jedna věc, jeden ředitel základní školy měl sex s učitelkou a začalo se to šířit na internetu. Toho člověka to zničilo, spáchal sebevraždu. Od té chvíle jsem věděla, co v tomto filmu dělám. Musím zabránit ze všech sil tomu, aby se to média dozvěděla. Moje postava má podezření, co se stalo, ale důkaz nemá,“ řekla herečka.

Jedná se už o druhý film z maličkého Slovinska na letošním karlovarském festivalu. „V současné době se zdá situace našeho filmu dobrá na povrchu, ale hodně bojujeme, veřejné zdroje se snížily o polovinu. Každý filmař si musí hodně rozmyslet, zda se obrátí na producenta,“ podotknul k tomu producent Danijel Hočevar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám