Hlavní obsah

MFF KV: Nestatutární ceny ovládlo Prvotní štěstí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý film Prvotní štěstí Svena Taddickena získal dvě z nestatutárních cen karlovarského festivalu, cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI a cenu Europa Cinemas Label.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Sven Taddicken

Článek

„Prvotní štěstí je originální, odvážný a provokativní film, který je zneklidňující a současně romantický, nabízí stále nová překvapení. Režisérův tematický a umělecký záměr je podáván s hravou lehkostí v mimořádných výkonech trojice hlavních představitelů,” uvedl za porotu FIPRESCI Ohad Landesman.

Porota Europa Cinemas Label ocenila, že Prvotní štěstí vypráví „srozumitelný příběh, který bezpochyby osloví široké publikum“ a nabízí „odvážnou sondu do problematiky víry, deviace, závislosti a násilí.“

Cenu Ekumenické poroty získal film Zpovědi režiséra Roberta Andòa. „Film s vyváženým užitím symbolů a čistou estetikou reflektuje ticho, čas a lidskou zranitelnost, stejně jako možnost vykoupení volající po rozchodu s pragmatickým cynismem v rozhodování mocných a to v kontrastu se svědomím a návratem k základním hodnotám křesťanství,“ sdělila porota.

Cenu federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří za nejlepší film v Soutěži Na východ od Západu získal ruský film Vymahač Alexeje Krasovského. Porotci ocenili hutný scénář, setrvalé napětí a vynikající výkon herce Konstantina Chabenského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám