Hlavní obsah

Dopravci posilují festivalové spoje do Karlových Varů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský zájem o účast na letošním karlovarském festivalu přiměl dopravce posílit v pátek 1. července řadu spojů z Prahy. Největší autobusový dopravce na lince Student Agency, který se před nedávnem přejmenoval na RegioJet, už přidal podle svých internetových stránek na zahájení festivalu čtyři autobusy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Festival ještě nazačal, ale diváci mají o něj obrovský zájem. Svědčí o tom vyprodané spoje jedoucí do Varů.

Článek

Přesto byly v pondělí dopoledne, s výjimkou prvního ranního a posledního večerního spoje, všechny vyprodány. Až do půl druhé odpoledne byly vyprodány i všechny spoje v sobotu.

Vysoká poptávka

„Postupně, jak se kapacity vyprodávají, budeme přidávat další autobusy, ale není to neomezené, jak do toho padají začátek víkendu a prázdnin, tak je poptávka obecně vysoká,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj, podle něhož ale nebude pravděpodobně možné kapacitně vyhovět všem.

„Vyplatí se sledovat rezervační systém a vyplatí se to zkoušet, protože jakmile je o posile rozhodnuto, tak se začne na internetu prodávat,“ uvedl Ondrůj.

Ostatní autobusoví dopravci ještě jízdenky na lince Praha– Karlovy Vary nabízejí. Kupříkladu třicet volných míst měl spoj Dopravního podniku Karlovy Vary v pátek ve 14.15 hodin. Rovněž bylo možné si v pondělí dopoledne na internetu rezervovat jízdenku mezi Prahou a Karlovými Vary u spoje společnosti Flixbus, která tudy jezdí z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem.

Vjezd do centra jen pro místní

Velká část návštěvníků MFF přijíždí na západ Čech autem. Na silnici mezi Prahou a Karlovými Vary je semafory omezen provoz kvůli rekonstrukci vozovky mezi Hořovičkami a Jesenickou křižovatkou silnice mezi Plzní a Mostem. Při dopravních špičkách se může zdržení na těchto semaforech poměrně protáhnout.

Do lázeňského centra Karlových Varů není možné získat povolení k vjezdu, pokud tam nemá zájemce trvalý pobyt nebo provozovnu. Parkování v blízkosti Thermalu nabízejí ale placená parkoviště na nábřeží Jana Palacha, u Tržnice, ve Varšavské ulici a podzemní garáže na náměstí Milady Horákové.

Posilovat spoje budou rovněž České dráhy (ČD), ale zatím nezveřejnily do jaké míry. „Cesta vlakem je pohodlnější, protože nabízíme pro cestování více místa, a navíc v době, kdy jsou autobusy vyprodané,“ uvedl šéf osobní dopravy ČD v Karlovarském kraji Vladimír Omelka.

Vlak versus autobus

Cesta rychlíkem z Prahy do Karlových Varů trvá v průměru tři a čtvrt hodiny, protože spoje jezdí přes Ústí nad Labem. Cena beze slev vyjde na 323 korun, autobusem na zhruba polovinu.

Přímo v Karlových Varech budou opětovně zdarma jezdit festivalové autobusové linky. Ta s označením F1 pojede mezi stanovým městečkem na přírodním koupališti Rolava, Thermalem a hotelem Festival v internátu střední školy v karlovarské městské části Drahovice.

Mezi stanovým městečkem, Thermalem a kempem v Březové bude jezdit autobus s označením F2. Stanové městečko s Thermalem a GH Puppem spojí linka F3. Ve stanovém městečku, u Thermalu a GH Pupp budou opět půjčovny jízdních kol Specialized.

Reklama

Výběr článků

Načítám