Hlavní obsah

Karlovarská soutěž: Italský mnich mezi mocnými finančníky

Právo, Zbyněk Vlasák

Co dokáže způsobit mlčenlivý mnich během zasedání jedněch z nejmocnějších politiků světa, ministrů a ministryň financí zemí G8? Po třech letech bude o Křišťálový glóbus na karlovarském festivalu znovu usilovat sedmapadesátiletý italský režisér Roberto Andò. Tentokrát se svého druhu filozofickou detektivkou Zpovědi.

Foto: KVIFF

Toni Servillo ve filmu Zpovědi, který bude mít ve Varech mezinárodní premiéru.

Článek

Během několikadenního setkání ekonomických elit se má definitivně posvětit radikální plán na změnu poměru sil ve světě. V zájmu růstu celku se mají některé země a jejich obyvatelé jaksi obětovat. Plán je prozatím tajný. Pánové v kravatách a dámy v kostýmcích se scházejí pár dní před tím, než se má jeho realizace oznámit veřejnosti a hlavně trhům. Zdá se, že jsou všichni pro.

Když v tom se mezi nimi objeví ve své prosté kutně kartuziánský mnich Salus. A navíc hned první noc jeden z finančníků, šéf Mezinárodního měnového fondu Daniel Roché, za podivných okolností umírá. Salus je poslední, kdo s ním mluvil, ale před vyšetřovateli vypovídat odmítá. Roché se mu prý chtěl jen vyzpovídat. A ostatní se začínají bát. Co všechno Salus ví? Jak se do jejich společnosti vlastně dostal? A nemůže ohrozit jejich zájmy?

„Salus přichází zvnějšku, je to muž, o němž nic nevíme a jenž se jen čirou náhodou či rukou osudu ocitl velmi blízko ohromné a sebejisté moci, uprostřed tajemství, z něhož ona moc vyrůstá,“ říká sám režisér.

Andò i s trochou nadsázky popisuje slabé stránky sebevědomého ekonomického jazyka, který vládne dnešnímu světu. Třeba to, že se sice ekonomové mohou tvářit jako přírodní vědci, kteří dokážou růst a prosperitu neomylně spočítat, ale že s nimi tím pádem lze snadno manipulovat, stačí mít v ruce ty správné zbraně, třeba dostatečně složitě a správně se tvářící matematickou rovnici.

Zároveň jsou Zpovědi obžalobou bezbřehého pragmatismu, kterému je jedno, co se děje lidem a zemím na okraji, důležité je, aby celek vykázal plusová čísla.

V hlavní roli opět Toni Servillo

Kromě třeba hudby Nicoly Piovaniho je oporou italského snímku také Toni Servillo v roli mnicha Saluse. Dnes zřejmě italská herecká jednička, kterou můžete znát z výborných Sorrentinových filmů: oscarové Velké nádhery či Božského. Zahrál si ostatně i v Andòově předchozím počinu Ať žije svoboda, který bojoval v hlavní soutěži karlovarského festivalu před třemi lety.

Foto: KVIFF

Italský režisér Roberto Andò

„Toni Servillo pro mě není jen skvělým hercem, ale v první řadě starým kamarádem, s nímž sdílíme pohled na různé věci, vkus, citlivost. Zpovědi vlastně vznikly díky sázce, kterou jsme spolu uzavřeli při procházce po jednom z pařížských bulvárů, Toni tak u toho filmu byl naplno od začátku, od prvního nápadu po konečnou verzi scénáře. Do Saluse vrostl ještě předtím, než ho vůbec začal hrát před kamerou,“ dodává Andò.

Co nakonec zmůže jeden outsider v mnišském hábitu proti možná nejsilnější klice naší planety, se můžete dozvědět už brzy. Karlovarský festival začíná 1. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám