Hlavní obsah

Ve Varech bude soutěžit také animovaný ztracený rytíř

Novinky, Zbyněk Vlasák

Loni se na MFF Karlovy Vary poprvé v historii utkal o Křišťálový glóbus animovaný film. Na následovníka nečekal dlouho. Letos v červenci bude mít na západě Čech mezinárodní premiéru Kouzelný vrch, dokudrama režisérky Ancy Damianové, životopisný příběh v Polsku narozeného horolezce a politického aktivisty Adama Jacka Winklera, jehož osud zavedl z Východu na Západ a dál na Střední východ.

Foto: KVIFF

Z rumunsko-francouzsko-polského filmu Kouzelný vrch...

Článek

Cynický i naivní. Odvážný i impulsivní. Individualista, jehož vlastní morální ukazatele často dovedly až za hranice zákona.

Skutečný Winkler se narodil v době vypuknutí druhé světové války, v šedesátých letech uprchl do Francie, kde se živil jako malíř pokojů a k tomu různými pochybnými praktikami.

Pařížská léta levicového aktivismu mu jako exulantovi z Východu nesvědčila a nebál se na různých studentských a odborářských manifestacích provokovat svým antikomunistickým smýšlením a doslova se vyžíval ve vyvolávání konfliktů.

Jeho protisovětský postoj ho nakonec dovedl až do Afghánistánu, kam se mu podařilo dostat přes různé byrokratické překážky a kde nakonec bojoval proti Rudé armádě po boku mudžahedínů.

Film Ancy Damianové je druhým dílem zamýšlené „hrdinské trilogie“. Tím prvním byl, rovněž animovaný, snímek Crulic – Cesta na onen svět o mladém Rumunovi, který zemřel v lednu 2008 v polském vězení na následky čtyřměsíční protestní hladovky.

„Oba filmy spojuje snaha hlavní postavy dát tváří v tvář smrti svému životu nějaký smysl. Crulic je obyčejný muž, který ničeho v životě nedosáhl – až do okamžiku svého skonu. Winkler je jiný typ hrdiny, ztracený rytíř 20. století, který se celý život staví proti zlu. Přičemž pro podobné romantické postavy, co se narodily možná později, než měly, je až překvapivě snadné ukázat, co je pro ně dobro a co zlo,“ říká Damianová.

Průvodce možnostmi animace

Původem rumunská režisérka zároveň se zachycením Winklerova příběhu stvořila i jakéhosi průvodce animovanými technikami.

Vypravěčova promluva je tu doprovázena surrealistickými hrátkami, které však nejsou významově bezúčelné. Narazíme zde na rozličné techniky od rozpohybování fotografií přes klasickou ilustraci až po zmuchlání papundeklu. I díky neustále překvapující animaci je to celé úchvatná jízda.

„Film Kouzelný vrch je jako Winklerův život: komický, poetický, s trochou cynismu, zábavný i tragický. Snaží se pokrýt širokou škálu emocí a archetypálních hodnot, které dohromady tvoří to, čím jako lidi jsme,“ uzavírá Damianová.

Reklama

Související články

Ve Varech bude soutěžit i dřevorubec Bob

Všude kolem metr sněhu a uprostřed hraje jistý dřevorubec jednou rukou golf. V hlavě mu u toho nejspíš zní drsný, ale v něčem i trochu legrační gangsterský...

Výběr článků

Načítám