Hlavní obsah

Nestatutární poroty ocenily dřevorubce i rumunskou lásku

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu byly na karlovarském festivalu rozdány nestatutární ceny, které obdržely rumunský, americký i ukrajinský snímek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pět nestatutárních porot rozdalo 11. července své ceny na 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Cenu FEDEORA obdržela maďarská režisérka Lili Horváth za film Středeční dítě

Článek

Cenu Mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI dostal rumunský film Box Floriana Serbana. Ten považuje porota za „skvěle zrežírovaný obraz současné rumunské společnosti. Vypadá na povrchu jako příběh boxera a herečky, ale není, je to cesta dvou lidí k vzájemnému porozumění, je to zvláštní metafora.“

Cenu Ekumenické poroty si odnesl americký snímek Bob a stromy Diega Ongara o životě dřevorubce, který řeší řadu svých chyb v práci i ve vztazích. Hlavní hrdina, neherec Bob Tarasuk, hraje sám sebe.

„Hlavní postavou je charizmatický severoamerický dřevorubec Bob. Jeho život provází mnoho chyb, nalézá však odvahu převzít za všechna rozhodnutí odpovědnost, což z jeho života činí jedno velké podobenství naděje,” uvedla porota.

Píseň písní

Zvláštní uznání pak patří ukrajinskému filmu Evy Neymannové Píseň písní. Jde o příběh lásky ze zaniklého světa židovského „štetlu” ze začátku 20. století.

Cenu FEDEORA za nejlepší film v sekci Na východ od Západu získaly dva filmy - Nebeští nomádi Mirlana Abdykalykova z Kyrgyzstánu a Středeční dítě maďarské režisérky Lili Horváth.

Poslední z nestatutárních cen (Europa Cinemas Label) získal film Babai režiséra Visara Morina. „Babai je dojemný, avšak brutálně upřímný příběh desetiletého chlapce, který hledá otce, jež ho opustil kvůli novému životu v Německu,” míní porota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám