Hlavní obsah

Diváckou cenu Práva ovládlo ve Varech Mládí

Novinky, Lenka Hloušková

Překvapení se nekoná. Diváckou cenu Práva ovládl snímek Mládí. Do první desítky se nicméně dostaly hned tři české snímky. Nejstaršímu z nich - Vynálezu zkázy - už je bez mála šedesát let.

Foto: KVIFF

Záběr z filmu Mládí

Článek

Mládí vedlo v hlasování diváků prakticky celý festival. Rozdíl mezi prvním a druhým místem - tedy filmem A co teď? - byl sice těsný, jen jedna setina, ale triumf si vzít nenechalo.

Mládí zvítězilo jako filmová meditace o lásce, mládí, stárnutí, umění a kráse života. Paolo Sorrentino využil pro svůj úsměvný a poetický příběh o důchodcích v luxusním sanatoriu vynikající herce Michaela Caina a Harveyho Keitela.

Rekord hlasování

Potěšující je, že do první desítky nejoblíbenějších filmů letošního jubilejního ročníku se dostali hned tři čeští zástupci: Domácí péče, Kobry a užovky a Vynález zkázy. Ten poslední desítku uzavírá. Zajímavé je i to, že se ve Varech promítal už v roce 1958. Stejně jako tehdy si jej přímo v sále nenechala ujít dcera režiséra Karla Zemana Ludmila.

Žebříček také potvrdil, že se diváci rádi v kinech smějí. Většina filmů, které vybrali, mají v sobě alespoň drobný důvod se těžké, životní, popisované situaci zasmát. Patří k nim třeba všechny filmy v první trojce: Mládí, A co teď? a Zbrusu nový zákon.

Divácká cena Práva ukázala rovněž to, že letošní 50. ročník byl rekordní v řadě směrů, mimo jiné také v hlasování o divácky nejoblíbenější snímek. Sličné hostesky letos vybraly 78 226 lístků, což je ve srovnání s loňskem o 8 tisíc více.

Český názevZnámka
Mládí1,14
A co teď?1,15
Zbrusu Nový zákon1,19
Mustang1,22
Domácí péče1,22
Kobry a užovky1,23
Chemo1,24
Fúsi1,24
Amy1,24
Vynález zkázy1,25

Reklama

Výběr článků

Načítám