Hlavní obsah

Z Varů: O Havlovi, Mrazíkovi, pyžamu, kamzíkovi a divácích

Novinky, Lenka Hloušková

Jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech skončil v sobotu. Novinky vám přinášejí fotografické ohlédnutí za jeho průběhem.

Foto: Petr Horník

Jiří Bartoška a Iva Janžurová.

Článek

Úvod festivalu patřil beze sporu americké hvězdě, herci Richardu Gereovi. Přiletěl už ve čtvrtek, den před zahájením akce. V dobré náladě, která ho neopustila celý pobyt. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Gere vystupuje na karlovarské letišti

Festival v pátek, 4. července, slavnostně zahájil, převzal si i křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Richard Gere s ceněným glóbem.

Jeho příchod do sálu si nenechaly ujít tisíce lidí. (celá zpráva) Gere se u nich zdržel, největším šťastlivcům se dokonce i podepsal.

Na pódiu pak vzdal hold české kultuře, poklekl před prezidentem filmového svátku Jiřím Bartoškou a především vzdal dojemný hold Václavu Havlovi. Tleskal mu pak celý Velký sál hotelu Thermal, včetně vdovy Dagmar Havlové. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Eben a Richard Gere v pořadu Na plovárně.

V rozhovoru se pak svěřil: „Dělám prostě jen to, co mám rád.” (celá zpráva) Za jeden z největších karlovarských zážitků označil uvedení Pretty Woman v Letním kině. Přišlo na něj skoro sedm tisíc lidí. (celá zpráva)

V show Na plovárně se pak podivil, že snímek běží v Česku na Vánoce. Dorazila jej pak zmínka moderátora Marka Ebena, že soupeří s ruskou pohádkou Mrazíkem. Američan se chvíli nad informací zamyslel, aby reagoval: „Mrazík? Mrazík soutěží s Pretty Woman? To tedy opravdu nevypovídá, promiňte mi, nic moc dobrého o českém vkusu.“ (celá zpráva)

Z Varů na konec Gere zmizel nepozorován. Zamířil po zemi do Prahy, kde na něj čekala přítelkyně. Jeho letadlo proto opouštělo festival prázdné. (celá zpráva)

Dornan: miláček žen

Na festival dorazil také miláček žen, a to nejen českých, irský herec Jamie Dornan. Pobyl tam jen krátce, ale vyvolal šílenství fanynek. Psaly organizátorům akce, zda je možné se s ním sejít, žádaly o podpis, byly opravdu důsledné. (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Americký herec Jamie Dornan dorazil na mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Žádný nájezd něžného pohlaví na Vary se nicméně ale nekonal. Byl čtvrtek a venku pršelo. On naopak potvrdil, že už za pár dnů začne v Česku natáčet film Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydricha.

Zahraje si v něm jednoho z československých parašutistů, Jana Kubiše. Novinářům na tiskové konferenci v této souvislosti řekl, že by na jeho místě udělal pravděpodobně to samé, pokusil by se tyrana, tehdejší trojku Třetí říše, zabít. (celá zpráva)

Keitel dorazil s rodinou

Ve stejný den jako Dornan, který se ve Varech objevil sotva na čtyři hodiny, dorazil vynikající americký herec Harvey Keitel. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Harvey Keitel se synem Romanem.

Na rozdíl od irského kolegy nikam nepospíchal. Naopak. Pobyt si užíval. Vzal si s sebou ženu Daphnu a syna Romana. Zajímavé je, že tu všichni už byli v roce 2004, kdy Keitel dostal křišťálový glóbus. Roman byl tehdy v maminčině bříšku. Na což jeho táta i zavzpomínal v rozhovoru. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Harvey Keitel přijel na festival s rodinou. Na snímku s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou.

Naopak s novináři žertoval, že se před nimi stydí, že by s nimi raději zašel na panáka. (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Harvey Keitel

Hvězda Janžurová

Téměř celý festival si užívala rovněž česká herečka Iva Janžurová. Přiznala, že sem jezdí už desítky let. Do jeho letošního programu vybrala spolu s organizátory ze své tvorby Kočár do Vídně a Což takhle dát si špenát.

Oba snímky osobně uvedla. (celá zpráva)

V závěru festivalu převzala za velikého potlesku ve Velkém sále hotelu Thermal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegace k filmu Vynález zkázy před zcela zaplněným sálem.

Z legend se hodně tleskalo i Karlu Zemanovi, respektive jeho dílu, které přivezly do lázeňského města věčně usměvavé Ludmila a Linda Zemanovy, jeho dcera a vnučka. V pátek proběhla světová premiéra digitálně zrestaurovaného snímku Vynález zkázy. (celá zpráva)

Tisíce prodaných hrnečků

Do výčtu zajímavostí jistě patří, že na závěrečném večírku se v Puppu podával halibut. (celá zpráva) A kdo to vyhrál? No přeci všichni, kdo přijeli. Ale zajímají-li vás skutečné výsledky, letosvýrazně bodovali Češi, respektive Češky. Nejlepší herečkou porota zvolila Alenu Mihulovou, hercem se pak stal Kryštof Hádek, bodovala i režisérka Helena Třeštíková. (celá zpráva)

Foto: Petr Horník, Právo

Harvey Keitel s cenou. Na vyhlášení si vzal i kravatu se symbolem festivalu, s kamzíky.

Letošní jubilejní ročník jinak trhal všemožné rekordy. „Prodalo se kolem 132 tisíc vstupenek. Jen ohňostroj, koncert Lucie vidělo první den v ulicích 40 tisíc lidí. Policie dokonce odhadovala padesát tisíc lidí,” řekl Bartoška. (celá zpráva) Pochvaloval si, že krásně vyšlo počasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hrnky, trička, ponožky...a mnoho dalšího

Jen první den hlásil stan známého výrobce destilátů u hotelu Thermal přes sedm tisíc prodaných koktejlů. Lidé na ně stáli i hodinu ve frontě. Úspěšní byli také prodejci suvenýrů. Po zkušenostech s rokem 2014 a prasátky, která byla symbolem ročníku 49., organizátoři počet suvenýrů navýšili, letošní kamzíci tak docházeli postupně.

„Posílili jsme hrnečky. Těch se prodalo kolem 6,5 tisíc. Naopak ponožky se vyprodaly rychle. Zájem v těch vedrech byl zpočátku i o brýle,” vypočítal na závěrečném setkání s novináři výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Bartoška poklekl pře uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou.

Dodal, že zvažují v roce 2016 otevřít ve Varech třetí stánek se suvenýry. Dva totiž za největšího návalu - o prodlouženém víkendu - letos nestačily. (celá zpráva)

Dražba pyžama překvapila

Foto: Petr Horník, Právo

Bílé, krásné. Gibsonovo pyžamo.

Na charitu letos organizátoři věnovali pyžamo Mela Gibsona. Bylo čisté, vyprané. Slavný herec v něm pár měsíců před tím natáčel tradiční znělku pro Vary. (celá zpráva)  Neuvěřitelné se stalo skutkem.

Neznámý kupec za něj nakonec zaplatil přesně 60,5 tisíce. (celá zpráva) Peníze putují Alianci žen s rakovinou prsu.

V roce 2016 zase kulatiny 

Hvězdy přijely, zazářily a odjely. Viděli jste je? Jestli ne, dorazte za rok, do Varů, na ty nové. Nebo jděte v příštích dnech do kina na festivalové ozvěny. (celá zpráva)

Další, už jednapadesátý ročník jinak proběhne od 1. do 9. července 2016, jak prozradil Jiří Bartoška. Když jsme u těch výročí. Za rok to bude 70 let, co se v Karlových Varech uskutečnil vůbec první ročník mezinárodního filmového festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Bartoška, prezident festivalu, s hlavní jeho hvězdou Richardem Gerem.

A jaká hvězda na něj dorazí? „Nechte se překvapit. Upřímně, leckdy jsme napjatí do posledního okamžiku i my, jestli vše klapne. Nesepisujeme s pozvanými žádné smlouvy. Spoléháme, že se jim tady, ve Varech bude líbit. Třeba Gere měl dorazit už loni, jenže na konec vše odřekl v dubnu s tím, že má schůzku s dalajlámou. Slíbil, že dorazí v roce 2015, splnil to,” uzavřel Bartoška.

A perlička na závěr. Hádejte, koho tvůrci závěrečného večera omylem pohřbili? Herce Stanislava Fišera. Ale kdo nědělá chyby, že.

Reklama

Výběr článků

Načítám