Hlavní obsah

Hlídky pomáhají na festivalu se vším možným, třeba i s otevřením láhve Alpy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pomocníky se vším možným se na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech tradičně proměnila speciálně vytvořená společná mobilní hlídka policie a karlovarských městských strážníků.

Foto: Rudolf Voleman, ČTK

Jedna z návštěvnic festivalu požádala hlídkujícího Jana Chaloupka, zda by jí neotevřel láhev Alpy.

Článek

„Je to klasika. Návštěvníci festivalu se nás ptají jako každý rok především na hotely, kina, kudy mají jít, na parkování, restaurace a také na směnárny,“ uvedl Jan Chaloupek z Policie ČR, který se domluví kromě češtiny také rusky, německy a anglicky.

„Chodí se nás ptát jak tuzemci, tak cizinci. Měli jsme tady dokonce Číňana z Pekingu. Čínsky neumím, ale nakonec jsme se domluvili anglicky,“ konstatoval policejní překladatel.

„Skupinka Španělů musela také zalovit v paměti a vzpomenout si na angličtinu, abych jim vysvětlil, kde je dopravní terminál,“ dodal Chaloupek.

Hezké počasí přináší více dotazů

Nejvíce dotazů zodpověděla společná hlídka policistů a strážníků na začátku festivalu. „První dva dny je těch otázek víc, než se všichni aspoň trochu v Karlových Varech zorientují,“ prozradila Hana Danielová z karlovarské městské policie. „Nejvíce se nyní lidé dotazují na parkování, které potřebují vyřešit. Dalším častým dotazem je směr cesty. Rozdali jsme již desítky map města,“ podotkla Danielová. „Když je pěkně, tak je dotazů více, než když počasí zlobí,“ dodala.

Někdy jsou přání návštěvníků festivalu opravdu kuriózní. Právo bylo například u případu, kdy k mobilní policejní hlídce přišla na Masarykově třídě žena středního věku a chtěla otevřít litrovou láhev Alpy. „Ono mi to nejde, mám totiž nateklý prst,“ poprosila žena policistu, který jí láhev s Alpou ochotně otevřel. „No tak vidíte, že pomáháme opravdu se vším. Ale že by chtěl někdo otevřít láhev, tak to se mi nyní stalo poprvé,“ usmíval se policista, když spokojené dámě vracel otevřenou láhev francovky.

Mobilní hlídka policie a strážníků podobně jako každý rok stojí od 10 hodin na Masarykově třídě, po poledni se přesouvá k Thermalu a odpoledne až do 19 hodin je k dispozici festivalovým návštěvníkům na Divadelním náměstí v lázeňském centru města. Policisté a strážníci i letos pamatují na čtyřnohé miláčky, protože pro ně vozí velkou misku s pitnou vodou. „Už ji dnes využil například i Kavkazský ovčák, jedno z největších psích plemen,“ uzavřel Chaloupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám