Hlavní obsah

Restaurace na filmovém festivalu chybují více než v loňském roce

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace a ostatní stravovací provozy při jubilejním 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech chybují více než loni. Zhruba čtyřicet procent z kontrolovaných hospod chybovalo. Buď jim kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) za méně závažné nedodržení pravidel udělili na místě pokutu v řádu tisíců korun, nebo jejich případ poslali do správního řízení, kde jsou možné sankce mnohem vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po několika úvodních dnech festivalu je těžké něco hodnotit,“ uvedl ředitel plzeňské pobočky ČOI Jan Řezáč.

„Co se týká hospod, tak jsou zatím výsledky kontrol o něco horší, než vloni,“ pokračoval Řezáč, který připomněl, že vloni inspektoři zaznamenali pochybení u zhruba jedné třetiny kontrolovaných restaurací.

„Letos jsme zatím zjistili pochybení v asi 40% případech. O něco maličko se to zhoršilo, ale nejsou tam žádná extra předražení a velké problémy. Jedná se zejména o nedodržené hmotnosti, chybějící ceníky a v několika případech špatné váhy,“ dodal šéf západočeských inspektorů.

Desítky kontrol

Kontrol v restauracích při filmovém festivalu proběhlo zatím celkem třicet osm. „V největší míře případů jsme zaznamenali nedodržení deklarované hmotnosti jídla a míry nápoje. Zjistili jsme kupříkladu předražení u lambruska o dvacet korun, třináct korun u pstruha nebo o deset korun nedodržel další prodejce cenu na panáku becherovky,“ prozradil Řezáč, podle kterého se ale jinak jednalo o předražení v řádech korun.

Devět případů bylo řešeno pokutou na místě a šestnáct jich půjde do správního řízení. „Pokuty na místě se pohybovaly mezi dvěma až pěti tisíci korunami. Stalo se nám ale také, že nám prodejce nedotočil limonádu o korunu, tak tam byla pokuta nejnižší možná ve výši tisíc korun,“ uvedl Řezáč.

V hotelech a dalších ubytovacích místech prováděli inspektoři kontroly ještě před zahájením festivalu. „Zjištění nebylo příliš, celkem jich bylo osm z třiadvaceti. Ve většině případech to byly chybějící ceníky ubytování a doplňkových služeb v českém jazyce,“ uvedl šéf inspektorů v Plzni, podle kterého byly tři pokuty uděleny na místě a pět případů postupuje do správního řízení.

Hotely inspektory neubytovaly 

„Poněkud zásadnější jsou ale podle mě případy, kdy to vypadá na nekalé obchodní praktiky. Stalo se nám totiž, že nás ve dvou hotelích neubytovali. V jednom nám řekli, že nás neubytují, protože mají plno. Přitom ve skutečnosti nebyl hotel na MFF ještě zcela obsazený. Ve druhém případě nám řekli, že nás neubytují na místě, ale že si máme objednat ubytování přes internetové stránky. Tohle jsou nešvary, které se vloni neobjevily. Docela mě to překvapilo, že nás neubytovali, přestože měli volno,“ uvedl Řezáč.

Inspektoři budou v kontrolách pokračovat. „Zatím to byly takové ty denní a odpolední kontroly, uvidíme ale jak to bude pokračovat, protože k tomu asi připojíme i nějaké večerní a noční kontroly,“ prozradil Řezáč.

„Máme tady posily. Ne že bychom to nezvládli, ale chtěli jsme nasadit neznámé obličeje. V sobotu jsme tady měli skupinu inspektorů z Prahy. V úterý posily z Budějovic a ve středu přijedou další z Ústí nad Labem,“ uzavřel Řezáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám