Hlavní obsah

Richard Gere ukradl ve Varech Ebenovi jeho show

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Netradiční dohru mělo natáčení show Marka Ebena v pozdních sobotních večerních hodinách na karlovarském filmovém festivalu pro jeho protagonistu. Na pódium přišel jako hlavní moderátor svého pořadu Na plovárně před 23. hodinou. Za necelých 40 minut se už ovšem s diváky loučil místo něj Richard Gere a jeho lidé.

Foto: Petr Horník, Právo

Richard Gere v pořadu Na plovárně.

Článek

Nacvičenou větu: „Dnes byl naším hostem Richard Gere“, tak vtipně Eben změnil: „Dnes byla našimi hosty spousta lidí a některé ani neznám.“

Show začala o třicet minut zpožděná. Moderátor vše vysvětlil částečně laděním technických detailů na jevišti, kde se chystaly také tradiční kulisy pro pořad. „Můj mikrofon je hezký na obraz, ale zabodává se do lebky. Sice to pak hezky drží a má socialistická lebka to vydrží, ale hostovi raději dáme jiný mikrofon,“ vysvětloval divákům ve Velkém sále hotelu Thermal.

 Mrazík a český vkus

Za pár minut se na pódiu objevila za velkých ovací hlavní hvězda letošního karlovarského festivalu, americký herec Gere. Zapózoval ochotně fotografům a posléze začalo natáčení.

Eben hollywoodské hvězdě mimo jiné sdělil, že snímek Pretty Woman patří k oblíbeným hitům českých Vánoc. „Fackuje se s Třemi oříšky pro Popelku a Mrazíkem,“ prozradil mu. Gerea informace velmi zaujala.

Foto: Petr Horník, Právo

Diváci mohli show sledovat i na plátně.

Chvíli se nad ní zamyslel, aby reagoval: „Mrazík? Mrazík soutěží s Pretty Woman? To tedy opravdu nevypovídá, promiňte mi, nic moc dobrého o českém vkusu.“

Nicméně ocenil velmi nadšence, kteří dorazili v sobotu v noci do Letního kina na promítání snímku pod širým nebem. „Bylo to neuvěřitelné. Myslím si, že nikdy před tím jsem nebyl na promítání, kde by bylo téměř sedm tisíc lidí. A hodně jich přitom bylo velmi mladých. Vždyť jsme to natáčeli před 25 lety…,“ vyznal se.

V gay barech i v ubytovnách

Eben mu pak sdělil, že i on má Pretty Woman velmi rád. Gere mu zase se smíchem sdělil, že Mrazíka, jak se před tím dozvěděl, ruský film, zatím neviděl. A že romance Pretty Woman byla natáčená až po změně původního scénáře, jehož první verzi ani nezná.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Eben a Richard Gere v pořadu Na plovárně.

Následně se publikum dozvědělo, že na každou roli se pečlivě připravuje. Důkladně prochází třeba prostředí, z něhož pocházejí jeho postavy. Navštívil tak mimo jiné několik gay barů, viděl práci striptérů, pohyboval se po ulicích jako bezdomovec. Roli bezprizorného muže ztvárnil v Time Out of Mind, který zahájil letošní ročník festivalu.

Diváci se dozvěděli mimo jiné i to, že Gere podporuje charitativní organizace, které bezdomovectví řeší v New Yorku. Prostředí útulků, v nichž mají právo lidé na vlastní postel, tak zná důvěrně.

Setkání s dalajlámou

Prozradil také, že se rád na role připravuje z fotografií, snímků, prostě obrazových materiálů. Nebo například to, že rád tráví čas v cizích hotelích při hraní na piano, protože prostě nemůže po letu v letadle často usnout. Potvrdil také, že je oddaným budhistou. Popsal své první setkání s dalajlámou.

„Nebavíme se spolu o filmech. Vlastně jednou, hned, snad na první schůzce mi na toto téma položil několik otázek,“ popsal Gere s tím, že za dalajlámou tehdy letěl do Indie, v čase monzunů a řádně se u něj objednal a byl k němu uvedený dalajlámovým bratrem, který umí velmi dobře anglicky. Při setkání seděl tehdy na židli a dalajláma na malém gauči.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Eben a Richard Gere v pořadu Na plovárně.

„Dalajláma se mě pak ptal, co cítím, když hraju, že se směju, pláču, jsem naštvaný… Došlo mi, že moje práce je továrna na výrobu emocí,“ sdělil divákům.

Budhismus pak přirovnal ke hře na piano: „Chce-li být člověk dobrým hráčem, musí cvičit. Proto i já cvičím meditaci, studuji danou filozofii, když chci být dobrým budhistou.“

Spousta lidí na pódiu

Gere měl před nedělní půlnocí uvést i svůj druhý snímek, v němž hraje a který přivezl do Varů – Franny. Na oficialitu ale nedošlo. Americký herec se rozhodl, že Ebenovu show převezme. Postupně během určeného času pro pořad Na plovárně pozval proto na pódium delegaci k Franny.

Patřili do ní režisér filmu Andrew Renzi a producent Kevin Turen. „Mám tě rád, chlape,“ vyznal se dojatý Gere směrem k prvnímu jmenovanému. Renzi mu pak překvapivě česky složil poklonu: „Richard Gere je pořád fešák.“

Smějící se český moderátor tak jen mohl sledovat, jak přichází host za hostem, aniž by do toho nějak zasahoval. Gere si sedl na bok jeho křesla a jen se všemu také smál. Ebena přitom objal pevně kolem ramen.

Gere prozradil, jak původně vypadal scénář Pretty WomanVideo: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: Richard Gere v Karlových VarechVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám