Hlavní obsah

Naslouchejte šumu stromů, vyzývá kanadský zástupce v karlovarské soutěži

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého reprezentanta vyslala do letošního boje o karlovarský Křišťálový glóbus i kanadská kinematografie. François Péloquin na západě Čech představí svůj impresionistický snímek Šum stromů o vztahu otce a syna odehrávající se uprostřed quebecké přírody.

Foto: KVIFF

Antoine L'Écuyer (uprostřed) jako Jérémie ve filmu Šum stromů

Článek

„Šum stromů vypráví o tom, nakolik si v sobě neseme místo, odkud pocházíme, a o tom, jak pomalu mizí tradiční venkovská kultura, založená na schopnosti přežít a na kolektivním životě,“ říká režisér Péloquin, který patří hned k několika debutantům v hlavní soutěži karlovarského festivalu a který začínal jako videoreportér, aby se k filmu dostal přes muziku a divadlo.

„Hodně lidí v Québeku se dnes snaží tyto kulturní kořeny znovuobjevovat, oceňovat krásu a unikátnost zdejšího prostředí. Mladík Jérémie k nim ale nepatří,“ dodává Péloquin.

Právě Jérémieho příběh ve filmu sledujeme. Jako teenager si užívá života, poznává sex, alkohol, drogy. Pracuje v autodílně a jeho realita je nadmíru vzdálená realitě jeho otce Régise. Ten vede malou místní pilu a odolává tlaku silnějších, aby se konečně přidal k pořádnému byznysu. Potkávají se vlastně jen ráno u snídaně.

„Celé se to odehrává v zalesněné krajině, kde se sám cítím jako doma, v jednom z regionů kanadského Quebeku, takřka na konci světa. V zemi aktivisty Léonarda Otise, jehož obdivuji a jenž je zarytým obhájcem a propagátorem konceptu lesních farem a snaží se chránit místní lidi před velkými korporacemi,“ říká k tomu Péloquin.

Ve třiceti obrazech

Svůj snímek režisér složil jen ze třiceti filmových obrazů, které podle jeho slov divákovi umožní ve více reálném čase prožít to, co zažívají postavy, pochopit, že právě postavy a jejich vnitřní světy jsou důležitější než nějaký příběhový oblouk.

Když se Jérémieho starší bratr ožení a odstěhuje, nastupuje na pilu on a jen nucen hledat s otcem společnou řeč, porozumět mu. Régis se mu během jednoho léta snaží předat své dědictví, které je možná víc než materiální kulturní, předat mu tu náklonnost a znalost dřeva a lesů kolem, udělat z něj nositele tradice.

Šum stromů je ale také o dospívání, o tom, jak ze sebe v určitý moment musíme setřást vše, co nás doposud formovalo. I Régis ve skrytu duše tuší, že jeho mladší syn nakonec bude muset odejít a až dospělejší a rozumnější se vrátit, aby skutečné bohatství místa, v němž se narodil, dokázal ocenit.

Reklama

Související články

Ve Varech bude soutěžit i dřevorubec Bob

Všude kolem metr sněhu a uprostřed hraje jistý dřevorubec jednou rukou golf. V hlavě mu u toho nejspíš zní drsný, ale v něčem i trochu legrační gangsterský...

Výběr článků

Načítám