Hlavní obsah

Na karlovarský filmový festival přijede Richard Gere

Právo, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Pořadatelé karlovarského filmového festivalu v pondělí odtajnili hlavní hvězdu jubilejního 50. ročníku. Bude jí americký herec Richard Gere. Zúčastní se zahájení akce, v sále si následně převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Článek

Richard Gere patří k nejuznávanějším hereckým osobnostem současnosti. Svůj všestranný talent zúročil mimo jiné v hlavní mužské roli filmové adaptace muzikálu Chicago (2002) režiséra Roba Marshalla, za niž byl oceněn Zlatým glóbem.

Na druhém pólu Gereova hereckého rejstříku zase stojí třeba role v komediální mystifikaci Lasseho Hallströma Skandál (The Hoax, 2006). Zatím poslední nominaci na Zlatý glóbus pak dostal za úlohu v thrilleru Nicolase Jareckého Smrtelné lži (Arbitrage, 2012).

Herec je světovou veřejností oceňován také jako občanský aktivista. Je přítelem tibetského dalajlamy a vytrvalým obhájcem lidských práv a nezávislosti Tibetu. Rovněž aktivně vystupuje za nutnost boje proti AIDS.

Karlovarský festival představí Gerea dvěma snímky – psychologickým dramatem muže hledajícího vztah k odcizené dceři  Time Out of Mind (2014) a dramatem Andrewa Renziho Franny (2015), příběhem filantropa, který vstoupí do života mladému manželskému páru ve snaze vyrovnat se s traumaty minulosti.

Právě Time Out of Mind letošní 50. ročník v pátek zahájí. Uvedení doprovodí s režisérem a herečkou Jenou Maloneovou.

Dorazí i Keitel

Festival přivítá i další herecké hvězdy. Nebude mezi nimi chybět Američan Harvey Keitel. Ten si převzal svůj glóbus ve Varech už v roce 2004.

Na letošním ročníku doprovodí nový snímek Paola Sorrentina Mládí (La giovinezza, 2015), v němž vytvořil hlavní roli společně s Michaelem Cainem.

Keitel je pro festival cenný i tím, že byl jednou z prvních oceněných osobností světového filmu, které souhlasily s natočením festivalové znělky. Ta letošní představí loňskou hvězdu Mela Gibsona.

Konec s komedií

Organizátoři zveřejnili rovněž závěrečný snímek festivalu. Stane se jím hit letošního festivalu Sundance Milenci těch druhých (Sleeping with Other People). Romantická komedie na vzdálenost čtvrtstoletí pomrkává po Reinerově kultovním snímku Když Harry potkal Sally s neméně jiskřivými dialogy a odzbrojujícím humorem.

Jedné bláznivé noci na univerzitní koleji spolu Jake a Lainey stráví noc, která je pro oba první. Když na sebe po dvanácti letech náhodou narazí v New Yorku, uvědomí si, že celou tu dobu měli oba ve svých vztazích problémy s věrností. Snímek na ceremoniálu osobně uvede jeho režisérka Leslye Headlandová.

Ze Sundance 2015 dorazí do Varů také další hit. Evropskou premiéru si tu odbude Umrika, který získal tamní cenu diváků. Na festivalu jej představí režisér Prashant Nair spolu s herci Surajem Sharmou a Tonym Revolorim.

Dočkají se i fandové hororů

Letošní ročník si nenechají ujít ani další hvězdy světového filmu. Budou k nim namátkou patřit režisér Andrew Renzi, který se do Varů vrací s hranou prvotinou Franny. Titulní roli si v ní zahrál už zmíněný Gere.

Na své si letos přijdou i fanoušci hororů. Do lázeňského města dorazí známý americký scenárista, režisér a producent George A. Romero, tvůrce legendárního snímku Noc oživlých mrtvol. Sám divákům představí jedno z nejobdivovanějších děl proslulého autorsko-režisérského tandemu  Michael Powell a Emeric Pressburger Hoffmannovy povídky (Tales of Hoffmann, 1951). Nepřekonaná filmová adaptace opery Jacquesa Offenbacha bude uvedena v nově zrestaurované verzi.

Fanoušci, slavte!

Ve výčtu plánované akce nesmějí chybět ani poroty. Tu hlavní povede americký provozovatel kin a distributor Tim League, který v roce 1997 založil s manželkou Karrie dnes proslulou síť kin Alamo Drafthouse. Stál rovněž u vzniku největšího festivalu žánrových filmů na území USA Fantastic Fest.

Významné kulatiny ostatně chtějí pořadatelé MFF oslavit velkolepě. Na zahajovací večer nazvaný Happy AnniVARYsary připravili 3. července řadu akcí po celém městě. Vstup na ně je zdarma.

Každý účastník, který dorazí do centra dění ozdobený motýlkem nebo v případě účastnic s nalíčenými červenými rty, má navíc šanci dosáhnout na některý z připravených bonusů. Samozřejmostí dlouhého večera a noci bude bohatý hudební doprovod.

Richard Gere

  • Rodina vytvořila mladému talentovanému muži z Philadephie výtečné zázemí pro jeho budoucí kariéru. Od dětství se věnoval hudbě, ovládá několik hudebních nástrojů. 
  • Od 70. let účinkoval na různých divadelních scénách a postupně začal získávat filmové role. 
  • Díky dobrému ohlasu kritiky na výkon ve filmu Hledání pana Goodbara (Looking for Mr. Goodbar, 1977) přišla nabídka na jednu z hlavních rolí ve snímku Terence Malicka Nebeské dny (Days of Heaven, 1978). Mezi bezpočtem ocenění, které film získal, byl i Donatellův David za herecký výkon Richarda Gera. 
  • Za zlomové úlohy v hercově kariéře lze pak považovat titulní roli v dramatu Paula Schradera Americký gigolo (American Gigolo,  1980), stejně jako roli ve filmu Taylora Hackforda Důstojník a gentleman (An officer and a Gentleman, 1982), která mu vynesla první nominaci na Zlatý glóbus.
  • S Francisem Fordem Coppolou natáčí filmovou poctu jazzovému věku Cotton Club (1994), zápornou postavu si vyzkouší v krimidramatu Mikea Figgise Vnitřní záležitosti (Internal Affairs, 1990) a úspěšné desetiletí završuje druhou nominací na Zlatý glóbus za roli milionáře Lewise v celosvětovém romantickém hitu Garryho Marshalla Pretty Woman (1990). Film z Richarda Gerea a jeho herecké partnerky Julie Roberts vytvořil doslova miláčky diváků a tento pocit přetrvává již pětadvacet let v mnoha generacích filmového publika.
  • Od počátku 90. let pak ztvárňuje role v mnoha filmech různorodých žánrů – v romantickém dramatu Jona Amiela Návrat Sommersbyho (Sommersby, 1993), historické romanci Jerry Zuckera První rytíř (First Knight, 1995), soudním dramatu Prvotní strach (Primal Fear, 1996) v režii Gregoryho Hoblita, v romantické komedii Nevěsta na útěku (Runaway Bride, 1999), v níž si zopakoval spolupráci s Julií Roberts a režisérem Marshallem nebo jemné vztahové studii Roberta Altmana Dr.T a jeho ženy (Dr. T& the Women, 2000).

Před půlnocí nebude chybět ani tradiční ohňostroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám