Hlavní obsah

Mallory Heleny Třeštíkové se bude snažit ve Varech okouzlit dokumentární porotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský filmový festival je tradičně silný v soutěžní dokumentární sekci. Ani letošek nebude výjimkou. Představí netradiční osudy výjimečných i obyčejných lidí, jejich starosti, záliby, radosti a bolesti. Hrdinové v nich čelí moderní civilizaci, chorobám těl i duší či bojují se zbraní v ruce nebo „jen“ sami se sebou.

Foto: Aerofilms

Mallory jak ji viděla režisérka Helena Třeštíková.

Článek

Silné zastoupení v klání o hlavní cenu v dokumentární soutěži budou mít i čeští filmaři. Hodně očekávaný je snímek Mallory Heleny Třeštíkové. Ta se jím nijak neodchyluje od svého tvůrčího stylu a do Varů přiveze časosběrný dokument o životě ženy, Mallory, s níž se život nemazlil. Po porodu syna se ze všech sil snaží, aby se vymanila z drogové závislosti a už nepřebývala na ulici. Podaří se jí to?

Jako druhý český zástupce mezi soutěžícími dokumenty se rovněž ve světové premiéře představí „hravý dokument“ Jana Foukala Amerika zachycující fenomén trampů uprostřed českých lesů. A do třetice z české tvorby se v karlovarských kinech bude promítat dokument Resort Martina Hrubého o ojedinělém tajném sídle komunistických mocipánů na Orlíku.

Ze zahraničí se bude snažit porotu přesvědčit další více než desítka děl. O tom, že dokumenty, a to nejen ty české, nejsou na festivalu jen do počtu, svědčí i skutečnost, že před rokem jeden z nich získal Cenu diváků Práva. Oslnil jej tehdy Magický hlas rebelky Olgy Sommerové.

Snímky 50. ročníku v dokumentární soutěži
23 Kilometres / 23 Kilometres / 23 kilometrů
Režie: Noura Kevorkian
Kanada, 2015, 90 min, Světová premiéra
Barkev Kevorkian je v pokročilém stadiu Parkinsonovy choroby, a tak se steskem vzpomíná na mládí, kdy pracoval ve slévárnách, miloval rychlou jízdu autem a trávil čas se svou malou dcerkou. V odvážné dokumentární eseji se původem libanonská režisérka zamýšlí nad tím, co všechno vám ze života sebere vážná nemoc.
Amerika / Amerika / Amerika
Režie: Jan Foukal
Česká republika, 2015, 67 min, Světová premiéra
Netradiční dokumentární road-movie, nebo inscenované pseudodokumentární zamyšlení? Ať už vnímáme příběh dvojice lidí toulajících se českou krajinou jakkoliv, klíčem k jeho prožití je poddání se klidnému tempu jejich cesty stinnými lesy. Amerika není portrétem konkrétních lidí, ale spíše zkoumavým pohledem na fenomén trempství jako takový.
Cats in Riga / Cats in Riga / Kočky v Rize
Režie: Jon Bang Carlsen
Lotyšsko, 2014, 17 min
Zatímco se ve zprávách propírají aktuální události a obyvatelé Rigy jsou sužováni svými každodenními starostmi, kočky jsou plně vytíženy bezcílným bloumáním po schodištích, kancelářích či bytech, zcela lhostejné k absurdnímu shonu naší civilizace. Důvtipná paradokumentární hříčka glosuje roli subjektivity ve vnímání světa okolo nás.
Game Over / Game Over / Game Over
Režie: Alba Sotorra
Španělsko, Německo, 2015, 78 min, Mezinárodní premiéra
Djalal od útlého věku miloval zbraně. Úspěch ve virtuálním světě, kde jeho videa sledují tisíce fanoušků, mu však nestačí, a tak se vydává do Afghánistánu jako ostřelovač. Jenže skutečná válka je nevzrušivě plíživá, nudně šedivá. Pochopí mladík, který v reálném světě stále hledá sám sebe, že nastal „konec hry“ a že je načase dospět?
Horizontes / Horizons / Horizonty
Režie: Eileen Hofer
Švýcarsko, 2015, 67 min, Mezinárodní premiéra
Taneční škola v Havaně. Pro náctiletou Amandu, zkušenou Viengsay a proslulou místní legendu Alicii Alonsovou se stal balet vším. Kontury postav se prolínají, tři portréty se slévají v jeden; jeden ženský osud nalézáme ve třech podobách. Dokument o oddanosti i vášni pro balet, které se stanou metaforou pro nesvobodu obyvatel ostrovního státu.
I Am Belfast / I Am Belfast / Já jsem Belfast
Režie: Mark Cousins
Irsko, Velká Británie, 2015, 84 min, Mezinárodní premiéra
„Potkal jsem ženu. Řekla, že je Belfast, město v Severním Irsku, kde jsem vyrostl, a že je tak stará jako samo město,“ říká Mark Cousins na úvod meditativního dialogu s personifikovaným Belfastem. Filmová esej opouští mantinely klasické dokumentární řeči a říká si o to, abychom ji vnímali jako magicko-realistický propletenec skutečnosti, snů, mýtů a místních vyprávěnek.
IEC Long / IEC Long / IEC Long
Režie: João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata
Portugalsko, 2014, 30 min
Macao, bývalá portugalská kolonie na území Číny, bylo známé jako centrum výroby rachejtlí a ohňostrojů. Z továrny IEC Long, posledního pomníku tamní industriální minulosti, jsou dnes už jen ruiny. Půlhodinový dokument zachycuje neživotné ticho a chlad místa, které desítky let chrlilo výrobky zajišťující lidem třaskavé veselí.
Kacey Mottet Klein, naissance d'un acteur / Kacey Mottet Klein, Birth of an Actor / Kacey Mottet Klein, zrození herce
Režie: Ursula Meier
Švýcarsko, 2015, 14 min
Jak se dítě stane hercem? A jak herecká profese ovlivní jeho vztah ke světu? Na to odpovídá náctiletý Kacey Mottet Klein v dokumentárním snímku Ursuly Meierové. Cesta od dětské hry k hraní profesionálnímu; studie těla a mysli, které dospěly před filmovou kamerou.
Mallory / Mallory / Mallory
Režie: Helena Třeštíková
Česká republika, 2015, 97 min, Světová premiéra
S Mallory se život nemazlil. Po porodu syna se ze všech sil snaží, aby se vymanila z drogové závislosti a už nepřebývala na ulici. K temné minulosti se chce otočit zády a nyní by ráda pomáhala těm, které zná nejlépe – lidem na okraji společnosti. Helena Třeštíková ve svém novém časosběrném dokumentu ukazuje, že ani zdánlivě beznadějný osud nemusí mít konečnou uprostřed cesty.
Once Upon a Dream - A Journey to the Last Spaghetti Western / Once Upon a Dream - A Journey to the Last Spaghetti Western / Tenkrát ve snu: Cesta za posledním spaghetti westernem
Režie: Tonislav Hristov
Německo, Finsko, Bulharsko, 2015, 60 min, Mezinárodní premiéra
Není to tak dlouho, co se v andaluském městečku Tabernas natáčel jeden kultovní film za druhým. Věhlas tehdejších hereckých hvězd však pohasl a šarm tohoto místa se na pozadí ekonomické krize vytratil. Když se rozšíří zpráva o produkci nového velkofilmu, oči místních obyvatel se rozzáří v naději. Úsměvná dokumentární pohádka o životě, který připomíná nekonečný hollywoodský film.
Palio / Palio / Palio
Režie: Cosima Spender
Velká Británie, Itálie, 2015, 90 min, Evropská premiéra
Dvakrát ročně se v srdci Sieny koná nejslavnější a nejstarší palio, drsný dostih na neosedlaných koních, závod, v němž hraje roli nejen jezdecký um, ale i zákulisní vlivy a úplatky. Jak dopadne střet žokejské legendy Gigiho Bruschelliho a jeho nadaného žáka Giovanniho Atzeniho? Na to odpovídá strhující dokudrama, v němž nalezneme emoce, pohyb a gesta v jejich krystalické formě.
Resort / Resort / Resort
Režie: Martin Hrubý
Česká republika, 2014, 20 min
Architektonicky ojedinělý resort na břehu Orlíku byl od 60. let tajným sídlem komunistického establishmentu, později jej živelně bující kapitalismus přihrál do rukou dnes nechvalně proslulých podnikatelů. Tajuplnou atmosférou prodchnutý portrét zachycuje genius loci a pohnutou historii skrytého letního ráje, který nebyl zakreslen do žádných map.
Vaterfilm / The Father Tapes / Otec
Režie: Albert Meisl
Rakousko, 2015, 78 min, Mezinárodní premiéra
Když Albert Meisl vytušil, že jeho otec právě rozepsal poslední kapitolu svého života, rozhodl se s sebou na návštěvy k rodičům brát i filmovou kameru. Drásavý dokument záměrně potlačuje jakoukoliv estetizaci bezvýchodné situace, čímž nás staví do role nezúčastněných pozorovatelů jejich smutného loučení.
White Death / White Death / Bílá smrt
Režie: Roberto Collío
Chile, 2014, 17 min
S využitím různých formátů a animačních technik se před námi rozvíjí příběh chilské vojenské posádky, kterou krutá andská bouře uvěznila v závějích. Ambicí filmu však není věrně rekonstruovat události, ale spíše přiblížit bezmeznou samotu a sžíravou zimu, zavrtávající se až do morku kostí člověka stojícího na prahu „bílé smrti“.
Women in Sink / Women in Sink / Ženy v umyvadle
Režie: Iris Zaki
Velká Británie, Izrael, 2015, 30 min
V haifském kadeřnictví „U Fifi“ je rušno. Ženy se zde, tak jako obvykle, nezdráhají rozpovídat. Mladá režisérka toho využívá a ze zákaznic nesmývá pouze špínu, která jim ulpěla na vlasech, ale i jejich názory na koexistenci Arabů a Židů či obecnější pohled na politiku, historii, lásku a život jako takové.
Zhyva vatra / The Living Fire / Živoucí oheň
Režie: Ostap Kostyuk
Ukrajina, 2014, 77 min, Evropská premiéra
Sníh začíná tát a jaro ohlašuje svůj příchod. Tři karpatští pastevci se, stejně jako jejich otcové a dědové, vydávají se svými stády na několikaměsíční osamělou pouť horami. Nostalgické, mystikou prodchnuté pojednání o profesi z dob minulých, kterou bobtnající civilizace možná brzy zahubí.

Reklama

Výběr článků

Načítám