Hlavní obsah

O hlavní cenu bude ve Varech bojovat třináct filmů, včetně dvou českých

O Křišťálový glóbus se na nadcházejícím filmovém festivalu v Karlových Varech utká hned třináctka pečlivě vybraných filmů. Zastoupení v pestré národnostní i tvůrčí směsce bude mít i Česká republika, a to díky snímkům Domácí péče Slávka Horáka a Kobry a užovky Jana Prušinovského.

Upoutávka na film Kobry a užovky Video: Falcon

 
Článek

Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami festival představí nové filmy Dietricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damianové a Florina Serbana či debut talentovaného italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina

Suverénní hrou se žánry a zároveň výraznými politicko-morálními komentáři se v soutěži zaskví trio z nejzajímavějších současných evropských režisérů. Ceněný německý tvůrce Dietrich Brüggemann (Křížová cesta) uvede v premiéře radikální anti-neonacistickou satirickou komedii Heil, jízlivý komentář ke stavu německé společnosti předestřený strhujícím tempem.

Červený pavouk, hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszałky je precizně vystavěným psychologickým thrillerem inspirovaným skutečnými událostmi a pojednávajícím o mechanismech zrodu masového vraha. Uznávaný dánský dokumentarista Daniel Dencik zase představí hranou prvotinu Zlaté pobřeží, originální historický film, který je lyrickou básní i děsivou noční můrou a především vyhraněným svědectvím o evropském kolonialismu.

Z domácích tvůrců přiveze Horák do Varů svůj debut Domácí péče upínající pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty jen těžko překonatelnou překážku, nicméně i smrtelně vážné věci podává s jemným humorem. Jan Prušinovský divákům zase představí Kobry a užovky, nekompromisní drama dvou bratrů vyrovnávajících se různými způsoby s bezútěšností a nedostatkem prostředků na středočeském maloměstě. Snímek měl premiéru už před několika měsíci a podle kritiků je už nyní jasným favoritem na České lvy za tento rok.

V hlavní soutěži se představí i kosovský talent Visar Morina se svou celovečerní prvotinou Babai, příběhem desetiletého chlapce následujícího otce na dramatické cestě z Kosova do Německa.

S výrazně stylizovanými filmy do Karlových Varů přijedou dvě filmařky. Autorka obdivovaného snímku Crulic – Cesta na onen svět Anca Damianová ve svém novém výtvarně-filmovém počinu Kouzelný vrch líčí dobrodružné osudy horolezce a fotografa Adama Winklera za použití techniky animovaných koláží vycházejících z dobových materiálů. Respektované dílo klasika jidiš literatury Šoloma Alejchema posloužilo jako inspirace ukrajinské režisérce Evě Neymannové (Dům s věžičkou na MFF KV 2012), jejíž třetí film Píseň písní nabízí dějově volně propojené uhrančivé obrazy zaniklého světa židovského štetlu počátku 20. století.

Přírodní tématiku zastoupí v hlavní soutěži americký snímek Francouze usazeného v Massachusetts Diega Ongara Bob a stromy a jeho ve stylu verité natočený příběh dřevorubce a chovatele dobytka Boba Tarasuka, charismatického dříče se slabostí pro golf a gangsterský rap.

Pět let po cenami ověnčeném berlínském soutěžním filmu Když chci, tak písknu přichází rumunský tvůrce Florin Serban s dramatem „na tělo” Box, v jehož příběhu svede dohromady kroky devatenáctiletého talentovaného boxera a o generaci starší atraktivní divadelní herečky.

HLAVNÍ SOUTĚŽ
Antonia / Antonia / Antonia
Režie: Ferdinando Cito Filomarino
Itálie, Řecko, 2015, 96 min, Světová premiéra
Uznávaná italská básnířka Antonia Pozzi (1912–1938) náležela k ženám, jež se rozcházely s dobou, v níž žily. Neschopnost přizpůsobovat se normám a touhu žít naplno vkládala do svých básní, hledajíc v poezii únik nejen před realitou, ale i před vlastním složitým nitrem a citovým životem. Výjimečný celovečerní debut talentovaného italského tvůrce, jehož krátkometrážní tvorba byla oceněna na festivalech v Locarnu nebo Sundance.
Babai / Babai / Babai
Režie: Visar Morina
Německo, Kosovo, Makedonie, Francie, 2015, 104 min, Mezinárodní premiéra
V Kosovu, Německu a na cestě z jedné země do druhé se odehrává příběh desetiletého Noriho, jehož veškerou realitu vyplňuje postava otce Gezima. Ten však jednoho dne odjíždí za prací na „Západ“. Nori se s náhlým otcovým zmizením nehodlá smířit. Celovečerní debut talentovaného kosovského tvůrce je podán s mimořádnou inscenační intenzitou a citem pro emocionálně komplexní vystižení situace dítěte.
Bob and the Trees / Bob and the Trees / Bob a stromy
Režie: Diego Ongaro
USA, 2015, 91 min, Mezinárodní premiéra
Massachusettský dřevorubec a chovatel dobytka Bob Tarasuk, charismatický dříč a paličák se slabostí pro golf a gangsterský rap, hraje sám sebe v dokumentárně laděném dramatu, které je neokázale intenzivní charakterovou studií jedince obklopeného majestátní a nevyzpytatelnou přírodou.
Box / Box / Box
Režie: Florin Şerban
Francie, Německo, Rumunsko, 2015, 96 min, Světová premiéra
Příběh netrpělivě očekávaného snímku uznávaného rumunského tvůrce (Když chci, tak písknu na Berlinale 2010) sleduje devatenáctiletého talentovaného boxera Anghela, pro kterého je pobyt v ringu vším, a Cristinu, atraktivní třicátnici a matku v kritickém životním okamžiku. Dvě postavy s tajemstvím, dvě cesty, dva pohledy. Intenzivní drama „na tělo“.
Le bruit des arbres / The Sound of Trees / Šum stromů
Režie: François Péloquin
Kanada, 2015, 79 min, Světová premiéra
V sedmnácti letech sní Jérémie o jiné budoucnosti než o té, která ho čeká v rodném městečku na kanadském venkově, kde jeho otec vlastní pilu. Jérémieho zajímá hip hop, auta a kamarádi, se kterými se poflakuje po okolí. Impresionisticky laděný debut, opírající se o přesvědčivé herecké výkony, vypráví o létě teenagera, které mu zcela změnilo život.
Czerwony Pająk / The Red Spider / Červený pavouk
Režie: Marcin Koszałka
Polsko, Česká republika, Slovenská republika, 2015, 95 min, Světová premiéra
Hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana se inspiroval skutečnými masovými vraždami z šedesátých let. Precizně vystavěný psychologický thriller se noří do spletitého příběhu fascinace zlem, které se skrývá na místech, kde bychom ho nečekali.
Domácí péče / Home Care / Domácí péče
Režie: Slávek Horák
Česká republika, Slovenská republika, 2015, 92 min, Světová premiéra
O konečnosti lidské existence ví každý, okamžik skutečného uvědomění si limitů života se však dostavuje individuálně a často nečekaně. Obětavá pečovatelka Vlasta (Alena Mihulová) žije pro manžela Láďu (Bolek Polívka), dceru a své klienty. Jeden všední den však končí jinak než ty předchozí a Vlasta je nucena reagovat. Zralý debut vypráví o smrtelně vážných věcech s jemným humorem.
Guldkysten / Gold Coast / Zlaté pobřeží
Režie: Daniel Dencik
Dánsko, 2015, 100 min, Mezinárodní premiéra
Mladý, v zásadě antikoloniálně smýšlející idealista Wullf Joseph Wullf se vydává do Dánské Guineje, aby zde založil kávovou plantáž. Ne vše ale jde podle jeho plánu. Svérázný příspěvek k žánru historického filmu, vrhající světlo na temnou kapitolu evropských dějin, se za pomoci hudby Angela Badalamentiho proměňuje ve snový trip, ležící na průsečíku lyrické básně a děsivé noční můry.
Heil / Heil / Heil
Režie: Dietrich Brüggemann
Německo, 2015, 103 min, Mezinárodní premiéra
Ceněný mladý německý filmař Dietrich Brüggemann (Křížová cesta) přichází s radikální satirickou komedií, jejímž prostřednictvím se s punkovou bezstarostností naváží především do neonacistů, ale i do médií, policie nebo Evropské unie. Jízlivý komentář ke stavu současné německé společnosti, nabídnutý divákovi ve strhujícím tempu, lze snadno aplikovat i na země sousedící s režisérovou otčinou.
Jeder der fällt hat Flügel / Those Who Fall Have Wings / Má křídla, kdo končí pádem
Režie: Peter Brunner
Rakousko, 2015, 92 min, Světová premiéra
Se smrtí blízké osoby se zároveň zastavuje čas. Co udělat, aby hodiny začaly znovu tikat? Niterné, výtvarně výrazné a mimořádně silné drama jednoho z největších talentů rakouského filmu představuje své hrdinky ve chvílích smutku, ale i občasné radosti, vždy ale jako lidi povědomě křehké a zranitelné.
Kobry a užovky / The Snake Brothers / Kobry a užovky
Režie: Jan Prušinovský
Česká republika, 2015, 111 min, Mezinárodní premiéra
Nekompromisní drama vypráví o dvou bratrech, kteří slyší na přezdívky z titulu a z nichž každý po svém nakládá s bezútěšností, nedostatkem prostředků a stále stejnými alkoholovými večírky ve středočeském maloměstě. V jedné ze zásadních tuzemských filmových událostí letošního roku excelují bratři Matěj a Kryštof Hádkovi.
La montagne magique / The Magic Mountain / Kouzelný vrch
Režie: Anca Damian
Rumunsko, Francie, Polsko, 2015, 95 min, Mezinárodní premiéra
Kouzelný vrch líčí dobrodružné osudy horolezce a fotografa Adama J. Winklera, který v 80. letech 20. stol. bojoval v Afghánistánu na straně mudžahedínů proti Sovětům. Režisérka použila originální, výtvarně pozoruhodnou techniku animovaných koláží, vycházejících z dobových materiálů.
Song of Songs / Song of Songs / Píseň písní
Režie: Eva Neymann
Ukrajina, 2015, 75 min, Světová premiéra
Uznávané dílo klasika jidiš literatury Šoloma Alejchema posloužilo jako inspirace ukrajinské filmařce, jejíž třetí snímek nabízí výrazně stylizovanou podívanou ze zaniklého světa židovského štetlu počátku 20. století. Poetické výjevy ve formě uhrančivých obrazů volně propojuje motiv dětské lásky a originální filmový tvar je prostoupen nostalgií.

Reklama

Výběr článků

Načítám