Hlavní obsah

Francouzský režisér Pascal Rabaté se vrací do karlovarské soutěže

Novinky, Zbyněk Vlasák

V nové moralistní komedii Pascala Rabatého Dehet a peří, která bude na letošním MFF Karlovy Vary soutěžit o Křišťálový glóbus, se podvodníček Christian pokusí v prostředí francouzského maloměsta nastartovat svůj porozvodový život. Musí ale nejprve projít veřejnou nápravou.

Foto: KVIFF

Z filmu Dehet a peří

Článek

Rabaté není v karlovarské soutěži poprvé, v roce 2011 si ze západu Čech odvezl cenu za režii za svůj snímek Prázdniny u moře inspirovaný vlastní komiksovou tvorbou. U nás je možná dokonce známější právě jako komiksový autor. Není to tak dávno, co mu česky vyšla kniha Ibikus, adaptace románu Alexeje Tolstého.

Letos francouzský režisér přivezl do Varů filmový příběh Christiana. Ten se po rozvodu stěhuje do nového domku, který ale nemá sílu zařizovat. A stejně nezařízená je i jeho existence.

Foto: KVIFF

Režisér Pascal Rabaté

Jedinými dvěma jejími středobody jsou dcera, které se snaží jít pozitivním příkladem, a práce ve firmě, jež distribuuje prostředky na hubení termitů a která se neštítí ani ne úplně čestných metod – Christian má vždy po kapsách nějakého toho termítka, aby příslušnou paní domu přesvědčil, že je její obydlí v zásadním nebezpečí a jen jeho firma jí od něj může pomoci. Je logické, že oba tyto světy jdou proti sobě, ale Christian to dlouho nevnímá.

Drží se zpátky, kontakty s ostatními nevyhledává. Ví, jak se k lidem sám chová, a od ostatních čeká něco podobného. Jenže pak začne jeho porozvodový život nabírat tak trochu proti jeho vůli světlejší kontury. Potkává sympatickou (a těhotnou) Christinu a i noví sousedé ho díky jeho dcerou vynucenému závazku pomoci místnímu týmu v lokální televizní soutěži pomalu berou za jednoho ze svých. Je ovšem jen otázkou času, kdy ho jeho negativní stránka dožene. A on se pak bude muset před svými novými blízkými i před svou dcerou ze svého hříchu nějak vykoupit.

S ironií, ale bez sarkasmu

„V srdci příběhu je právě snaha Christiana zachránit svůj nově se rodící normální život. Doufám, že se mi povedlo onu touhu po standardní šťastné rodinné existenci vyobrazit s veškerou přirozeností, nejistotou, jemností, lehkou ironií, ale bez zloby a sarkasmu,“ říká Rabaté, který se na Christianově příkladu pokouší ohledávat i obecnější rysy integrace jako takové.

K vykoupení odkazuje i název filmu. Ve středověku bylo jedním z kajícných rituálů pomazání se dehtem a posypání se peřím. Jak bude náprava vypadat v Christianově případě a zda se mu povede obstát, se poprvé dozvíte už 6. července, kdy bude mít francouzsko-německý snímek ve Varech světovou premiéru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám