Hlavní obsah

Návštěvníkům festivalu pomáhá policejní hlídka

Právo, Rudolf Voleman

S orientací ve městě, zejména pak s informacemi o umístění kinosálů ale i třeba autobusových zastávek, pomáhá návštěvníkům karlovarského filmového festivalu společná mobilní hlídka policie a městských strážníků. Střídavě je během dne k dispozici na třech nejfrekventovanějších stanovištích ve městě, a to na Masarykově třídě, Divadelním náměstí a u Thermalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Co hledáte? Policie ráda poradí.

Článek

„Ten okruh otázek je zhruba stejný jako v minulých letech,“ zhodnotil mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta, podle kterého se ale objevilo i několik výjimečných případů.

Hlídku například během festivalu vyhledala 70letá Ruska, která se ztratila ostatním ze zájezdu, který přijel do Karlových Varů z Prahy.

„Ve chvíli, kdy jsme začali zjišťovat, kde byla ztracená turistka naposledy, přišla shodou okolností delegace zájezdu, která nás chtěla požádat o pomoc s hledáním ztracené členky výpravy. Vše tedy šťastně dopadlo,“ popisoval Valenta.

 Ošetří i poranění

Podobně dobře skončil případ nalezeného mobilního telefonu na Masarykově třídě.

„Přinesla ho místní žena, že ho našla ležet na lavičce. Podařilo se nám telefonem zkontaktovat dědečka majitelky telefonu, u kterého zapomnětlivá studentka ze Slovenska po dobu festivalu bydlela. za chvíli si pro něj oba přišli,“ pokračoval policejní mluvčí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Společná mobilní hlídka policie a městských strážníků pomáhá návštěvníkům karlovarského festivalu s orientací ve městě.

„Jedné paní, která se řízla do ruky o noviny, jsme poskytli první pomoc. Ve služebním vozidle máme lékárničku, takže jsme jí mohli ránu dezinfikovat a obvázat,“ uvedla Magdalena Kovářová z karlovarské městské policie.

Každý den ale řeší společná mobilní hlídka především desítky nejrůznějších dotazů. „Hlavně se lidé ptají na hotely, ulice, železniční nádraží či na umístění festivalových autobusových zastávek. Časté jsou dotazy na parkování, které není v lázeňské části města možné. Hodně herců se nás chodilo ptát, kde je Husovka,“ konstatoval Valenta.

Odpoví na vše

„Neexistuje dotaz, na který bychom nedokázali odpovědět,“ tvrdila neochvějně policistka Lenka Grimmerová.

„Když něco nevíme z hlavy, máme přístup na internet, kde vše dohledáme,“ vysvětlila jednoduše. „Hledali jsme takhle třeba značkovou prodejnu karlovarského porcelánu nebo vilu, jejíž jméno nám nic neříkalo,“ poznamenala.

Společnou hlídku nezaskočí ani zahraniční hosté, protože jejím členem je i policejní překladatel Jan Chaloupek, který ovládá angličtinu, ruštinu a němčinu.

„Nejčastěji se hosté dotazují v angličtině. Starší Němci jsou ale raději, když můžeme spolu hovořit v jejich rodném jazyce,“ uvedl Chaloupek, který ve čtvrtek pomáhal návštěvníkovi festivalu z Irska, který ztratil mobilní telefon.

„Akcent měl hrozný, ale domluvili jsme se,“ usmíval se překladatel, který si poradil i s anglicky hovořícími Číňany.

Pro psy mají misku

Jako každý rok vozí mobilní hlídka s sebou také misku s vodou pro psy. „Když byla ta vedra na začátku festivalu, tak se u nás denně zastavilo v průměru deset pejskařů. Dokonce i jedna majitelka kočky, kterou s sebou nosila v přepravce,“ uvedl Valenta.

Pomoci se dočkají ale i návštěvníci, kteří holdovali alkoholu. Policisté je nechají na zkoušku zkontrolovat, zda ještě mají v dechu alkohol či nikoliv, aby mohli v klidu sednout za volant.

Reklama

Výběr článků

Načítám