Hlavní obsah

O dětech, medu a zázracích

Novinky, Stanislav Dvořák

Zázraky režisérky Alice Rohrwacherové, která v pondělí navštívila karlovarský filmový festival, vyprávějí současný příběh o rodině, dospívání a nemožnosti vnutit své sny druhým, ať už jsme je mysleli jakkoliv dobře.

Foto: kviff.com

Děti hrají v Zázracích hlavní role.

Článek

Na rozpadající se farmě v Itálii žije lehce alternativní početná rodina, jejíž otec se chce co nejvíce izolovat od vnějšího světa.

Vedle malého políčka a ovcí má hlavně včely a vyrábí ve velkém poctivý med. Do práce zapojuje všechny dcery včetně nejmenší – bez nich by farma ani nemohla fungovat.

Diktátorský přístup vzteklé hlavy rodiny ale nemůže fungovat věčně. Samorostlý „přírodní“ člověk odmítá úplně vše nové. Dcery by se chtěly přihlásit do televizní soutěže o životě na venkově a dospívající Gelsomina to i přes otcův zákaz tajně udělá. Navíc do rodiny kvůli penězům, které nutně potřebují, přijmou chlapce z polepšovny, který také narušuje staré pořádky.

Otec až v poslední chvíli začíná chápat, že svých tuhých, byť v mnohém prospěšných zásad, se nemůže držet věčně a hlavně nelze navždy řídit život svých dětí.

Režisérka Alice Rohrwacherová využila své znalosti venkova v Umbrii, kde vyrostla, aby stvořila milý rodinný příběh. Děj se rozbíhá až po značně vleklé expozici, zaujme spontánním herectvím dětí i občasnými střípky humoru, hlavně během natáčení televizního pořadu. Na filmovém festivale v Cannes získal Velkou cenu mezinárodní poroty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám