Hlavní obsah

RECENZE: Buddha, holka a dolary. Malé velké drama z Barmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké drama skrývá malý komorní barmsko-český film Mnich režiséra The Maw Nainga. Odehrává se na barmském venkově, kde žijí v souladu chudí rolníci s buddhistickými mnichy. Starý řád se ale začíná rozpadat.

Foto: kviff.com

Z filmu Mnich

Článek

Pro mnohé děti v Asii je život v buddhistickém klášteře cennou možností, jak získat vzdělání a pro některé dokonce jedinou šancí, jak se vyhnout hladu. Podobně je na tom Zawana, kterého buddhistický mnich zachránil, když ho někdo pohodil na autobusovém nádraží. Nyní vychází podle tradice každé ráno s miskou na rýži do vesnice, aby dostal své jediné mnišské jídlo.

Děti a dospívající chlapci jsou ale pod velkým tlakem, přirozeně je v jejich věku nebaví jen učení a meditace, realita vně kláštera vypadá lákavě. Hrají si s mp3 přehrávačem, který jim kdosi věnoval, a Zawana si tajně dopisuje s dívkou z vesnice. Když se jeden mnich rozhodne odejít z kláštera do města, Zawana přemýšlí, že se přidá.

Pak opat kláštera vážně onemocní a jedou do města oba. Jeho dopisová přítelkyně se však v novém prostředí mění. Baví se s jinými mladíky a Zawana žárlí. Starý mnich navíc umírá - veškerá zodpovědnost za obstarání léků tvrdě padá na zcela nezkušeného novice. Zawana stojí před nelehkými otázkami. Jak sehnat bez peněz léky? Má se úplně vzdát mnišského života? Má naopak přijmout odpovědnost za klášter?

Režisér vypráví svůj zamyšlený příběh o dospívání a rozporech mezi světem tisíciletých tradic a moderní civilizací s velkým citem a pozvolným tempem. Využívá místní neherce, kteří sice někdy působí prkenně, zároveň jsou ale autentičtí.

Ačkoliv se značná část filmu odehrává v buddhistickém klášteře, o filozofii se přímo nic nedozvíme, zaměřuje se spíše na obecně lidské otázky. Zároveň podává svědectví z unikátního světa donedávna izolované Barmy, kde pár dolarů na operaci představuje rozdíl mezi životem a smrtí.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám