Hlavní obsah

Malý festivalový průvodce aneb Jak si vybrat film

Právo, Věra Míšková

Od pátečního večera se Karlovy Vary stanou na devět dní hlavním městem filmu. Na dvě stovky děl, rozdělených do jedenácti programových sekcí a tří retrospektiv, to je nabídka, z níž vybrat není úplně snadné. Několik rad a tipů se tedy může hodit.

Foto: MFF Karlovy Vary

Eliah Wood jako klavírista hrající o život ve snímku španělského režiséra Eugenia Miry Grand Piano

Článek

Hlavní soutěž, pro kterou se organizátoři snaží vybrat světové, případně mezinárodní premiéry, uvádí většinou filmy, které se zabývají vážnými osobními i společenskými problémy, a těch, které se na svět dívají s úsměvem (byť třeba ironickým), bývá jako šafránu.

Loni byly takové Knězovy děti, které se do posledního dne držely na vrcholu žebříčku Divácké soutěže deníku Právo (nakonec je sesadil Revival).

Letos by tuto roli mohla sehrát ruská ironická komedie Welcome Home, v níž režisérka Angelina Nikonovová sleduje několik ruských přistěhovalců v současném New Yorku.

Úsměvná by měla být i česká soutěžní Díra u Hanušovic, v níž se sešel herecký soubor Dejvického divadla pod režijním vedením svého kolegy a šéfa Miroslava Krobota.

Foto: MFF Karlovy Vary

Tatiana Vilhelmová (vlevo) a Lenka Krobotová ve filmu Díra u Hanušovic.

K favoritům soutěže pak bude skoro určitě patřit film Volný pád maďarského experimentálního filmaře Györgye Pálfiho, v němž žena skočí ze střechy domu, a diváci posléze nahlížejí do domácností, které „cestou dolů“ letmo zahlédla.

Foto: MFF Karlovy Vary

Maďarský Volný pád z dílny Györgye Pálfiho. Během pádu sebevražedkyně ze střechy sledujeme příběhy domácností, které během letu „zahlédne“

Soutěží i dokumenty

Druhá soutěžní sekce hraných filmů Na východ od Západu je určena debutům a druhým celovečerním filmům ze střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu. Tipuji, že mezi nimi zaujme debut polského režiséra Grzegorze Jaroszuka Kebab a horoskop, absurdně komediální pohled na skupinku osamělých postav, které se snaží více či méně úspěšně poprat se svými bizarně smutnými životy.

A nelze pominout dokumenty, které bývají ve Varech dost populární. V této soutěži bude určitě stát za vidění český zástupce Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové. Jeho hrdinou je katolický kněz Marián Kuffa z malé vesnice pod Tatrami, který za posledních dvacet let vytvořil z fary bezpečný přístav pro více než dvě stě lidí v nouzi. Bezdomovci, alkoholici, narkomani, mladiství z dětských domovů, tělesně postižení či týraní.

„Připadám si jako potápějící se loď. Vytáhnu jednoho a druhý se potopí. Ale kde je záchranná vesta? Toho nechám držet za desku, tomu vykloubím ruku, toho drapnu za vlasy, dalšího za nohu, druhého za ruku, táhnu za loket, bolí, žádný bonton, jednoduše chytám je, aby žili,“ říká ve filmu Kuffa.

Horizonty aneb Z ostatních festivalů

Filmy z této sekce doporučuji především proto, že ukazují, co se hraje i na těch největších festivalech. Tak například Cenu za nejlepší režii dostal na letošním Berlinale americký režisér Richard Linklater za film Boyhood (Chlapectví), a není divu. Dvanáct let natáčel příběh malého Masona a jeho rodiny, od chlapcových pěti do osmnácti let, a dokázal obdivuhodně udržet kontinuitu vyprávění i zlomové chvíle obyčejné rodiny.

Foto: MFF Karlovy Vary

Za film Chlapectví získal Richard Linklater na letošním Berlinale cenu za nejlepší režii.

Film Paola Virziho Lidský kapitál se odehrává v podnikatelských kruzích severní Itálie, žánrově se vyvíjí od thrilleru k psychologickému dramatu a k sociální studii s rysy grotesky a Valerii Bruni Tedeschiové vynesl cenu za herecký výkon na festivalu Tribeca.

V Cannes letos soutěžil mimo jiné kanadský snímek Mommy režiséra Xaviera Dolana, který se v něm vrátil k tématu komplikovaného vztahu dospívajícího syna a jeho nekonvenční matky, které ztvárnil už v předchozím snímku Zabil jsem matku.

Evropa dnes!

Sekce Dny kritiků Variety, kterou sestavují recenzenti tohoto prestižního amerického filmového časopisu, nabízí desítku filmů různých stylů a žánrů z nejrůznějších zemí Evropy. „Vybraný tým osmi kritiků vytipoval to nejlepší z evropské filmové tvorby, kterou mohli za poslední rok vidět diváci festivalů po celém světě. I když příběhy těchto filmů jsou různorodé, jejich společným jmenovatelem je kvalita, originalita uměleckého přístupu a osobní vize každého z režisérů,“ říká k tomu šéfkritik mezinárodní redakce časopisu Variety Peter Debruge, pod jehož vedením výběr probíhal.

Jedním z očekávaných filmů této sekce je britsko-irská Kalvárie režiséra Johna Michaela McDonagha, který se dal dohromady s hvězdou své úspěšné černé komedie Pomáhat a chránit Brendanem Gleesonem. Tentokrát hraje Gleeson tvrdohlavého irského kněze, kterému jeden z jeho farníků začne vyhrožovat smrtí. Film nabízí přehlídku maloměstských neřestí, která se nepozorovaně mění v truchlozpěv nad mravně pokleslým světem.

Foto: MFF Karlovy Vary

V britsko-irské Kalvárii si Brendan Gleeson (vlevo) zahrál roli tvrdého irského kněze, jemuž jeden z farníků vyhrožuje smrtí.

Přezdívku „Nebezpečná rychlost v klavírním podání“ dostal na festivalech třetí snímek španělského režiséra Eugenia Miry Grand Piano. Fenomenální klavírista (Elijah Wood) v něm totiž doslova hraje o svůj život, jelikož tajemný zabiják (John Cusack) vyhrožuje, že zmáčkne spoušť, jakmile se ozve jediná špatně zahraná nota.

Pro pamětníky

Festival každoročně nabízí také ohlédnutí a připomenutí děl dnes již klasických tvůrců. Jedním z nich bude i Elio Petri, o němž se diváci nejvíc dozvědí v portrétu Elio Petri… Poznámky o filmaři.

Kapitoly chronologicky pojatého pohledu na jeho život a kariéru oddělují milníky ve formě Petriho úderných a emocionálně působivých citací, zatímco segmenty samotné jsou vyplněny ukázkami z filmů a svědectvími přátel a spolupracovníků, jako Paola Petriová, Bernardo Bertolucci, Robert Altman, Ennio Morricone, Franco Nero či Vanessa Redgraveová. Vedle tohoto seznámení nabízí program jedenáct Petriho snímků, mezi nimi například kafkovsky laděnou detektivku Vrah s Marcellem Mastroiannim v hlavní roli bezskrupulózního římského obchodníka se starožitnostmi, který je obviněn z vraždy jedné ze svých milenek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám