Hlavní obsah

Karlovarský festival zahájí herec Michael Pitt, zakončení poběží v kinech po celé republice

Novinky, Zbyněk Vlasák

Zahajovacím snímkem letošního MFF Karlovy Vary bude I Origins, autorský film amerického režiséra Mikea Cahilla. Toho na západ Čech doprovodí kromě herečky Astrid Bergès-Frisbeyové její kolega Michael Pitt, velmi nadějný a zároveň už nejen v Hollywoodu zavedený herec.

Foto: Profimedia.cz

Herec Michael Pitt

Článek

Třiatřicetiletého Pitta můžete znát z thrilleru Vzorec pro vraždu, kde mu hereckou partnerku dělala Sandra Bullocková, z mysteriózní Vesnice M. Nighta Shyamalana nebo ze dvou filmů Guse Van Santa: z Osudového setkání a především z Posledních dnů, kde vytvořil rozpolcenou rockovou hvězdu, jejíž příběh je zřetelně inspirován osudem Kurta Cobaina. S tímto snímkem před devíti lety navštívil i Karlovy Vary. V začátcích své kariéry se objevil také v populárním seriálu Dawsonův svět.

O Pittovi je známo, že si své role pečlivě vybírá, u dvou nabídek ale určitě neváhal ani chvilku. To když dostal možnost zahrát si ve filmech velikánů evropské kinematografie Michaela Hanekeho (Funny Games USA) a Bernarda Bertolucciho (Snílci). O Bertoluccim pak Pitt po natáčení řekl: „Je jiný než většina ostatních režisérů. Hodí vás do místnosti, zamkne dveře, dům zapálí a pak to celé filmuje.“

Foto: Sundance Film Institut

Michael Pitt a Astrid Bergès-Frisbeyová ve filmu I Origins, který zahájí karlovarský festival.

V zahajovacím snímku MFF Karlovy Vary I Origins ztvárnil Pitt molekulárního biologa, jenž se zaměřuje na zkoumání lidského oka. To ho dovede až k odhalení překvapivých souvislostí mezi lidskou fyziognomií a psychikou. Snímek vzbudil pozornost na letošním festivalu Sundance, odkud si odvezl cenu Alfreda P. Sloana, udělovanou filmům, jejichž tématem je právě věda a technologie. Stejné ocenění už režisér Cahill obdržel za svůj předchozí opus Another Earth.

Snímek I Origins byl díky úspěchu na Sundance zakoupen do celosvětové kinodistribuce.

Z Varů do celé ČR

Karlovarský festival zakončí argentinsko-španělská černá komedie Divoké historky režiséra Damiána Szifróna z produkce slavných bratrů Pedra a Agustína Almodóvarových, které s argentinským filmařem spojuje záliba v podobném humoru i poetice. Jde o mozaiku šesti samostatných příběhů, které spojuje zpravidla bizarně pojaté téma pomsty. Snímek byl hitem letošního festivalu v Cannes.

Úplnou novinkou slavnostního zakončení je, že ho budou moci vidět diváci v kinech po celé ČR. Platí to jak pro přímý přenos předávání cen v karlovarském Velkém sále, tak pro následný film. Projekt připravuje distribuční společnost Aerofilms spolu s Českou televizí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám