Hlavní obsah

Svěrák získá ve Varech cenu za přínos filmu, Walesa uvede svůj příběh

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Legendární český scenárista, herec, písňový textař a spisovatel Zdeněk Svěrák obdrží Cenu prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii. Bývalý polský prezident a držitel Nobelovy ceny míru Lech Walesa přijede na 49. MFF Karlovy Vary (4. až 12. července), aby osobně uvedl premiéru režisérské verze snímku Andrzeje Wajdy Walesa: Člověk naděje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška představil i nové logo.

Článek

Zdeněk Svěrák je autorem scénářů mnoha českých filmů, které už patří do zlatého fondu. Jeho příběhy mají tu vzácnou vlastnost, že dokážou spojit kritiku i nejširší publikum. Vesničko má středisková (1985) a Obecná škola (1991) se mohou chlubit nominací na Oscary a Kolja (1996) nejvyšší hollywoodskou poctu získal.

Dále je autorem (nebo spoluautorem) slavných komedií Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero! (1975), Na samotě u lesa (1975), Kulový blesk (1978), Trhák (1980), Jára Cimrman, ležící, spící (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984), Nejistá sezóna (1987), Ať žijí duchové! (1977), Tři veteráni (1983), Vrchní, prchni! (1980), Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina (1994) či Lotrando a Zubejda (1997).

Se synem chystá Tři bratry 

V posledních letech se synem Janem natočili válečný Tmavomodrý svět (2001) o českých pilotech v RAF a komedii Vratné lahve (2007), nejnavštěvovanější film roku s Českým lvem za nejlepší scénář, Zvláštním uznáním za scénář na 42. MFF Karlovy Vary a Diváckou cenu deníku Právo. V mezinárodní soutěži MFF KV 2010 získala Zvláštní cenu poroty originální pohádka Jana Svěráka Kuky se vrací, kterou Zdeněk Svěrák nenapsal, ale namluvil jednu z postav. Nejnovější počin Svěrákových, pohádka Tři bratři, jde do kin v srpnu.

Kromě toho se Svěrák uplatnil jako herec ve filmech Co je vám, doktore? (1984), Jako jed (1985), Obecná škola (1991), Akumulátor 1 (1994), Kolja (1996) a Vratné lahve (2007).

Foto: Archiv, Právo

„Honzo, ukaž nám ho,“ volaly davy na ruzyňském letišti, kam Svěrákovi přivezli Oscara za Kolju.

S filmem částečně souvisí i Divadlo Járy Cimrmana, které Svěrák spoluzaložil. Jejich tvorba inspirovala snímky Jára Cimrman, ležící, spící (1983), Rozpuštěný a vypuštěný (1984) a Nejistá sezóna (1987).

Charizmatický vůdce dělníků

S Lechem Walesou se zúčastní uvedení filmu Walesa: Člověk naděje i představitel titulní úlohy Robert Więckiewicz a herečka Agnieszka Grochowska, která hraje roli Walesovy manželky Danuty.

Životní příběh Lecha Walesy začal 29. září 1943 v polském Popowě. Jako dělník v gdaňských loděnicích se vypracoval na vůdce odborového hnutí Solidarita a postavil se proti komunistické vládě, která ho uvěznila. V roce 1983 dostal Nobelovu cenu, kterou ale musela převzít jeho žena. Po zhroucení komunismu se roku 1990 stává polským prezidentem.

Foto: Artcam

Filmové premiéry

„Jsem si velmi dobře vědom, že Walesa je nejobtížnější téma, s jakým jsem se během své pětapadesátileté filmové kariéry setkal, nicméně žádný režisér o něm nenatočil film, který by mě uspokojoval, takže jsem zkrátka neměl na vybranou,“ řekl  režisér Andrzej Wajda. V Polsku se stal divácky nejúspěšnějším polským filmem loňského roku.

Francouzská spojka

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii letos převezme americký režisér William Friedkin. Rodák z Chicaga má na kontě proslulé snímky Francouzská spojka (1971), Vymítač ďábla (1973) či kontroverzní drama Mzda strachu (1977). Newyorskou sadomasochistickou subkulturu zachytil ve filmu Na lovu (1980), natočil také drama Žít a zemřít v L.A. a v poslední době hororový thriller Brouk (2006) a černou komedií Zabiják Joe (2011).

Karlovarský festival uctí také americkou produkční a manažerskou společnost Anonymous Content, která stojí nejen za tituly jako Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) nebo Babel (2006), ale i za televizními seriály, reklamami a videoklipy. Vedou ji producent Steve Golin (Zběsilost v srdci, V kůži Johna Malkoviche) a producent a manažer Michael Sugar. Zastupují režiséry Richarda Linklatera, Marka Webba a Stevena Sorderbergha nebo herce Samuela L. Jacksona, Ryana Goslinga, Emmu Stoneovou a Idrise Elbu.

V rámci pocty budou uvedeny filmy Věčný svit neposkvrněné mysli a Winter’s Bone (2010) a všech osm dílů letošního televizního hitu Temný případ, natočeného klientem Anonymous Content a přítelem karlovarského festivalu Carym Fukunagou.

Restaurované vlaky Jiřího Menzela 

Digitálně restaurovaná kopie Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela bude mít na 49. MFF KV slavnostní premiéru. Menzelův snímek podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala patří do zlatého fondu československé kinematografie a v šedesátých letech dostal Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér Jiří Menzel

Prostředky na obnovu filmu zajišťuje Nadace české bijáky, která společně s NFA a MFF KV dohlíží za podpory Asociace českých kameramanů a autorů filmu na průběh digitální restaurace. Menzelovy Ostře sledované vlaky jsou po filmu Hoří, má panenko Miloše Formana v roce 2012 a moravské epopeji Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného v loňském roce již třetím filmovým titulem, který je zrenovován v rámci projektu Nadace české bijáky. Slavnostní premiéra digitálně restaurované kopie proběhne 5. července ve Velkém sále hotelu Thermal. Prozatím je potvrzena osobní účast režiséra Jiřího Menzela a představitele hlavní role Václava Neckáře.

Nebude chybět ani oblíbený hudební festival v Poštovním dvoře. V sobotu 5. července se na ČEZ Energy Festu představí od půl čtvrté Bratři Ebenové, Aneta Langerová, J.A.R., Monkey Business, Mig 21 a Tata bojs. Každý koncert trvá hodinu a vstup je pro všechny akreditované návštěvníky a držitele festivalových passů zdarma.

Návštěvníci festivalu si mohou rezervovat vstupenky na veřejná festivalová představení v pondělí 30. června od 10:00 do vyčerpání kapacity určené k předprodeji, nejpozději však do půlnoci 30. června. Cena rezervované vstupenky je 65 korun. Více na www.kviff.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám