Hlavní obsah

Festivalová nástěnka nabízí vstupenky, ubytování, odvoz domů, ale i básničku

Právo, Rudolf Voleman

Důležitým a přitom nenápadným pomocníkem návštěvníků filmového festivalu v Karlových Varech může být nástěnka ve vestibulu hotelu Thermal. Nabízí řadu zajímavých služeb, od přebývajících volných vstupenek přes nabídky ubytování a volná místa v autě pro cestu zpět domů až po ukázky literární tvorby.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nástěnka s inzeráty visí hned vedle vchodu do festivalové produkce.

Článek

„Nepřicházíme k nástěnce s jasnou představou, který film chceme vidět,“ uvedla Mirka, která přicestovala do Karlových Varů se svým přítelem Petrem z Bruntálu již v pondělí.

Volné lístky? Volejte

„Podíváme se na nástěnku, jaká je nabídka a pak to konfrontujeme s tím, zda nám to zrovna vychází časově. Když ano, nalistujeme si v katalogu anotaci k filmu. Pokud se nejedná o válečný film, které já nemám ráda, tak telefonujeme autorovi inzerátu o lístky,“ popisuje divačka, která jezdí na karlovarské festivaly bezmála dvacet let.

Z toho, že si dopředu filmy podle katalogu nevybírají, si pár z Bruntálu neláme hlavu. „Zatím jsme tady nenatrefili na vyloženě slabý snímek. Rádi se necháme překvapit. Tu improvizaci, kterou nám nástěnka nabízí, si opravdu užíváme,“ pokračoval Petr, který stojí u nástěnky a čte z lístečků na ní umístěných tituly filmů.

Jeho přítelkyně listuje mu dává pokyn, aby na inzerát odpověděl. „Rád se podívám na filmy s dokumentárním nádechem,“ pokračoval Petr. „Klidně půjdu i na existenciální drama ze severských zemí,“ pokračovala Mirka.

„Oblíbili si v posledních letech i filmy asijské. ”Samozřejmě to nesmí být žádné kung - fu, hovořím o snímcích ze života,“ podotkl Petr, který má rád i české snímky.

”Je sice pravda, že ty určitě najdeme později v nabídce našich kin, ale tady mají jejich projekce jinou atmosféru, protože je tady doprovází tvůrci. To je nám komerční multikino nenabídne. Navíc sem chodí mladí diváci a po představeních se tleská,“ pochvaloval si.

Levné ubytování

Nástěnka umístěná vedle vchodu do festivalové produkce ale nenabízí jen zbylé vstupenky, ale třeba i levné ubytování v centru města.

Některé v soukromí za 300 korun na noc. Další inzerát nabízí tři volná místa v autě při páteční cestě do Prahy. Jízdné si řidič určil na 120 korun, což je levnější, než autobus.

Nechybějí ani reklamy na občerstvení. Nebo prosba nešťastnice, která ztratila fotoaparát Canon, aby ho poctivý nálezce vrátil. Raritou je báseň jednoho z účastníků festivalu, který ve verších zaznamenal své působení v Karlových Varech.

„...Pupp, Drahomíra, Husovka, létám tu jak vlaštovka, a po hodině před kinem Čas, zjistil jsem, že nemám svůj pas...,“ veršoval na nástěnce divák.

Reklama

Výběr článků

Načítám