Hlavní obsah

Vary: šéf hlavní poroty vidí za den i pět filmů a fandí Argentině

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čela hlavní poroty letošního 49. ročníku filmového festivalu ve Varech usedl charismatický režisér a producent Katalánec Luis Miñarro. Novinkám prozradil, že vidí až pět filmů denně, stihne i fotbalové mistrovství a že obdivuje české tvůrce 60. a 70. let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luis Miñarro

Článek

Má temperament, to vás napadne hned v první vteřině setkání. Je energický a veselý, i v oblékání. Miñarro je prostě barevný jak v práci, tak chováním.

n Je po čtvrtém dnu festivalu. Už jste unavený?

Ne, ani ne. Zatím.

n Kolik vlastně jako předseda hlavní poroty vidíte denně filmů?

V kině sedím hodně. Kromě toho, co musím nakoukat jako porotce, chodím i na jiné filmy, co prostě ještě vidět chci a mohu. Třeba neděle byla opravdu zaplněná. Viděl jsem pět snímků, a to bylo i na mě hodně. A to je poměrně běžné, že dám tři filmy denně.

Hanny Ardantová je výjimečná. Vlastně jsem ji potkal dosud jednou, hodně dávno a náhodou. V Paříži, v otáčecích dveřích restaurace. Řekl jsem si jen: ááááááááá.
Luis Minarro

n Vždy jsem si říkala, jak se filmy hodnotí? Máte s sebou v sále notes a tužku?

Obojí. Já si ovšem raději poznámky nedělám. Nechám na sebe působit dění na plátně, emoce. Počkám si do konce. A pak teprve film hodnotím podle toho, co mi přinesl. Jestli mě třeba učinil na chvíli šťastným.

n Už máte favorita na hlavní cenu?

To vám nemohu říci, a vy to víte (smích). Počkejte si dokonce. Blížíme se teprve k polovině.

n Do Varů už přijeli Mel Gibson, Franco Nero, Hanny Ardantová... Kdo je pro vás letošní hvězdou?

Tady? S přihlédnutím, jak to cítím, je to Hanny Ardantová. Je výjimečná. Vlastně jsem ji potkal dosud jednou, hodně dávno a náhodou. V Paříži, v otáčecích dveřích restaurace. Řekl jsem si jen: ááááááááá.

n Je velmi (nenechá mě dopovědět otázku)...

Ano, je velmi krásná.

Foto: KVIFF

Záběr z filmu padající hvězda.

n Znáte i nějaké české filmovou tvorbu?

Současnou ne. Ale opravdu se mi líbila vaše umělecká vlna 60. a 70. let. Třeba Věra Chytilová, Jiří Menzel, Ivan Passer. Jsem nostalgický, udělali hodně pro světový film. Ale ve Varech jsem viděl Klauny (pozn. režisérem je Viktor Tauš). Líbilo se mi to. Bylo to hodně romantické.

n Natočil jste i snímek Padající hvězdu o jedinci s velkou dějinnou úlohou, která byla téměř ztracená. Vzdal jste vy někdy boj s dějinami?

(Smích) To je dobrá otázka... Vždy když děláte nějaký film, jsou v něm prvky autobiografie. Tento můžete vnímat z řady úhlů. Politicky, historicky, jako melodrama. Lidé, kteří mě znají, tam podobnosti se mnou vidí. Třeba ve snaze produkovat nezávislé filmy. Je to těžký boj.

n Jste z Barcelony. Hlasoval byste pro odtržení Katalánska od Španělska?

Hodně lidí, včetně mě, chtělo dříve jen federalizaci země. Nikoho jsme nezajímali. Hodně problémů prostě u nás nikdo neřešil. Jsme rozdílní, stylem života, tím, jak žijeme. Ale země je řízená autoritativně. Byl bych pro referendum. Ať si lidé zvolí, co chtějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luis Miñarro

To je demokracie. Vláda ovšem ani nechce Kataláncům naslouchat. Často podléhá tlakům peněz. Prý nemohou změnit ústavu. Ale pro německé banky, když Španělsko upadlo do dluhů, to už udělala... A měla by být přeci na straně lidí, ne bank!

 n A teď odlehčeně - co fotbal? Sledujete mistrovsví, když Španělsko vypadlo?

Španěle vyřazení hodně sebralo. Žádná naděje. Ekonomická situace je velmi špatná. Nedaří se nikde. A ve sportu jsme přitom byli vždy dobří. Ve Varech jsem jinak viděl zápas Nizozemska s Kostarikou. A fandil kvůli přítelkyni Nizozemsku. A nenechám si ujít ani jeho zápas s Argentinou.

n Vyhraje na konec?

Přeji si to. Podívejte se na její tým. Je tam přeci Messi a ten hraje za Barcelonu! Upřímně? Radši mám filmy než fotbal.

Luis Miñarro, prezident hlavní poroty 49. ročníku

  • rodák z Barcelony měl v dětství takovou hrůzu z Bambiho Walta Disneyho, že se rozhodl s ní zatočit produkováním radikálních filmů
  • v rámci jeho společnosti Eddie Saeta vzniklo na třicet celovečerních titulů, které posbíraly na osmdesát cen
  • Moskytiéra vyhrála MFF Karlovy Vary v roce 2010
  • spolupracoval s takovými osobnostmi, jako je Manoel de Oliveira, Apichatpong Weerasethakul, Naomi Kawaseová, Lisandro Alonso, Albert Serra, José Luis Guerín nebo Javier Rebollo
  • režíroval dokumenty Familystrip (MFF KV 2009) a Blowhorn a hraný film Padající hvězda (letošní MFF KV)

Zdroj: kviff.com

Reklama

Výběr článků

Načítám