Hlavní obsah

RECENZE: O rockerech s papírovou hlavou a s papíry na hlavu

Novinky, Stanislav Dvořák

Bizarní černá komedie Frank patřila k nejzábavnějším filmům na letošním karlovarském festivalu. Příběh bouřlivého soužití avantgardních hudebníků natočil irský režisér Lenny Abrahamson.

Foto: kviff.com

Hrdinové snímku Frank

Článek

Mladík Jon bydlí v malém irském městě a chodí do práce, která ho příliš nebaví. Jen když muzicíruje, má pocit, že skutečně žije. Prochází se po ulicích, pozoruje život a neustále se snaží skládat písničky. Jeho nadšení ovšem značně převyšuje nadání.

Jednoho dne potká skupinu The Soronprfbs, jejíž klávesista se právě zbláznil, a shodou náhod nastoupí na jeho místo. Vítá to jako skvělou příležitost, jak se zbavit maloměsta a plnit si své sny, ještě ale netuší, co ho čeká.

Skupinu vede undergroundový génius Frank, který nikdy nesundává svou papírovou hlavu. Mladíka si celkem oblíbí, zato ostatní členové skupiny mu dávají najevo své pohrdání, zejména pak labilní a elitářská umělkyně Clara. Jon dává videa z jejich zkoušek v lesní chatě na internet, což jim přinese jistou popularitu, ale právě o to Clara vůbec nestojí.

Ironie i dojetí 

Frank je plný nečekaných dějových zvratů, vyplývajících z excentrických povah většiny postav, a baví i vtipné dialogy, přesněji řečeno hádky mezi umělci. Abrahamsonovi se daří udržovat ironickou atmosféru, kterou podporuje i hezký nápad s hrdinovými nadnesenými zápisky na Twitteru, okatě kontrastujícími s realitou.

Vedle humoru je tu také dojemný příběh o snech, o přátelství a o boji s nafouknutým uměleckým egem. Režisér se inspiroval osudy hudebníka Franka Sidebottoma, stvořeného komediální legendou Chrisem Sieveyem, nebo Danielem Johnstonem a Captainem Beefheartem. Až v závěru se dozvíme, že pod velkou papírovou hlavou se skrývá výborný Michael Fassbender.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám