Hlavní obsah

Děti rozpoznávaly na festivalu paroží

Právo, Rudolf Voleman

Zatímco rodiče v klidu sledovali vyhlédnuté filmy na karlovarském festivalu, jejich děti se v Dětském centru vedle hotelu Thermalu učily zábavnou formou poznávat lesní zvěř, například podle paroží. Jeden z podporovatelů filmového festivalu Lesy České republiky totiž připravily pro nejmenší ve zmiňovaném centru svůj den pro děti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Když je venku ošklivě, dětský koutek přijde vhod.

Článek

„Přinesli jsme trofeje zvěře, například jelena siky, muflona nebo srnce. Máme tu na ukázku i zbraně z divočáka, tedy jeho zuby,“ ukazoval pedagog Lesů ČR Svatopluk Šedivý.

„Zájem o trofeje mají především starší děti. Menší si spíše prohlížejí obrázky se zvířaty. Snaží se poznávat jejich jména. Kromě lesní zvěře máme na obrázcích i opeřence, například volavku nebo černého čápa,“ pokračoval pedagog.

Velký zájem mezi dětmi byl také o lesní omalovánky se zvířaty. „Dáváme dětem k tomu i vlastní pastelky,“ poznamenal Šedivý.

„O něco větší děti dávají přednost skládání puzzle. Máme jednoduché, kde je například vyobrazena třeba celá jelení rodina s jelenem s parožím na hlavě, samicí laní a mládětem kolouškem. Díky této skládačce mohou děti kupříkladu poznat, že jelen a srnec vůbec nepatří k sobě, že se jedná o zcela jiná lesní zvířata,“ poukázal pedagog.

„Další puzzle s lesní tématikou jsou složitější, s kterými by možná měl problémy i dospělý člověk,“ ukazoval na krásné dřevěné skládačky pedagog.

Oblíbené pexeso

Děti mohou hrát v dětském centru i lesní pexesa. Na jednom jsou fotografie lesních živočichů, zatímco druhé je malované a děti na něm najdou i stromy, obojživelníky i hmyz.

„Když se podaří dětem složit puzzle nebo vyhrát v pexesu či uspět v dalších soutěžích, tak pro ně máme sladkou odměnu, tedy různé druhy bonbónů. Máme i další drobné dárky. Každé dítě je rádo, když je odměněno za něco, co se mu podařilo. Fasování dárků je tady všeobecně nejoblíbenější činnost,“ usmíval se Šedivý, zatímco po něm chlapeček žádal oranžový náramek pro kamaráda, který už sám měl na ruce.

V Dětském centru se denně vystřídá v průměru třicet dětí, jejichž rodiče využívají služeb zařízení, aby mohly v klidu do festivalového kina.

O děti se starají vždy tři pedagožky ve dvou směnách, přičemž dítě lze svěřit do centra na nejvýš na tři hodiny v kuse, tedy po dobu trvání jednoho filmu.

První hodina stojí 50 korun a každá další započatá polovic. Otevřeno je od 8.30 do 20 hodin. Den s Lesy ČR bude v centru probíhat ještě ve čtvrtek do 16 hodin. Centrum ale bude k dispozici po celou dobu festivalu.

Pláč? Občas

„Občas začne nějaké dítě plakat, když jeho matka odchází do kina, ale hned se snažíme dítě zabavit. Jakmile zjistí, že je tady s vrstevníky, tak se uklidní,“ popisovala pedagožka centra Radka Kocábová s tím, že čas od času dostávají do péče i děti zahraničních festivalových hostů.

„Měli jsme tady například holčičku z Holandska. Anglicky jako tatínek neuměla, ale to nevadilo, protože jsme si nakonec dobře hráli i bez znalosti holandštiny,“ uzavřela pedagožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám