Hlavní obsah

Letošní Vary: Gibson, Walesa, Hoffman, dinosauři, zásnuby a prasátka

Novinky, Lenka Hloušková

Kdo letos přivezl do Karlových Varů nejlepší film? Jak rozhodla porota? Jak diváci? Která hvězda zářila nejjasněji? Kdo byl nejprotivnější a kdo zase nejmilejší? Co se stalo hitem? 49. ročník mezinárodního filmového festivalu skončil v sobotu večer a Novinky vám připravily jeho stručné shrnutí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veselá prasátka bodují.

Článek

Filmový festival - nejen ten ve Varech - je o hvězdách. A i ty letos do lázeňského města dorazily. Tou největší byl Mel Gibson. Přiletěl hned na páteční zahájení. (celá zpráva)

Vítaly ho davy. Všude, kam se hnul.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mela Gibsona vítal rozjásaný dav.

Z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzal křišťálový glóbus. (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mel Gibson a prezident festivalu Jiří Bartoška.

Chováním potěšil nejen své příznivce. Všem, které by snad něčím urazil, se předem omluvil. Svěřil se i s tím, že o herectví jako malý nikdy nesnil: „Chtěl jsem být třeba novinářem, zahraničním dopisovatelem.“ (celá zpráva)

Jinak u nás pobyl do neděle. A přiznal se, že ho nadchla nejen udělená cena, ale především diváci, kteří dorazili do letního kina na Šíleného Maxe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mel Gibson drží v ruce mobil se svým portrétem.

Aby o frenetické atmosféře pod širým nebem mohl vyprávět i doma ve Spojených státech, vše si natáčel na mobilní telefon. (celá zpráva)

Ve Varech mu navíc chutnalo. Svíčkovou si dokonce přidal. (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

Michael Pitt se při rozhovoru často usmíval.

Na zahájení 49. ročníku dorazila i další hvězda - herec z úvodního snímku festivalu I Origins Michael Pitt. S novináři si zažertoval.

Na dotaz, jak si vybírá role, odpověděl přesvědčivě: „Ptám se na peníze, jestli tam bude krásná holka, do které se můžu zamilovat, a krásné auto.” (celá zpráva)

Sobotka by neměnil

Uvolněné rozhovory vedli ve Varech dva státníci.

Polská hvězda disentu, nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý polský prezident Lech Walesa a český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten slavnější se svěřil, že je šťastný, že může žít nyní, v Evropské unii.

A že měl štěstí být součástí výjimečné etapy: „Za našich životů se měnily epochy. Žádná jiná generace v dějinách nedostala takovou šanci na mír, pokrok a blahobyt.“ (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Lech Walesa v Karlových Varech.

Divačky, které viděly film Walesa: člověk naděje, který popisuje jeho boj s komunistickým systémem, došly k závěru, že by především nechtěly být paní Walesovou. Zatímco ona měla postupně osm dětí, manžel bojoval s všemocnými.

To, že by nechtěla být na jejím místě, ostatně na tiskové konferenci přiznala i slavná polská herečka Agnieszka Grochowska, která ji ve snímku hraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protagonisté filmu Walesa: člověk naděje polští herci Robert Więckiewicz a Agnieszka Grochowska. Hrají manžele Walesovy.

A Sobotka? Po krátkém rozhovoru s ním mám jasno: s Walesou by neměnil a také své ženy by se určitě na sladění rodinného a pracovního života zeptal.

Hollywood? Žiji obyčejně 

Prach hvězdné slávy Hollywoodu přivezl na 49. ročník i syn slavného otce, amerického herce Dustina Hoffmana Jake. Představil zde svou road movie Astma a zaujal zejména tím, jak milý byl.

Při rozhovoru dokonce nervóznější než já a mimo jiné mi řekl: „Můj život je obyčejnější, než si lidé představují.“ (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jake Hoffman přivezl na karlovarský filmový festival svůj režisérský debut, road movie Astma.

Věřím mu. Snad to vydrží. Kritici mu předvídají hvězdnou kariéru. Nejen jako herci, ale i jako režisérovi.

Skromnost si po celý život drží Ital Franco Nero. Ve Varech byl už potřetí. Zúčastnil se tu projekce snímku Naléhavé rytmy, který natáčela Francouzka Fanny Ardantová, a on v něm vytvořil jednu z důležitých postav.

Foto: Milan Malíček, Právo

Franco Nero po svém příjezdu do Karlových Varů.

A jeden drb ze zákulisí - znovu jako před 14 roky snídal v Puppu vaječnou omeletu. (celá zpráva)

Dinosauři? Jsou poruchoví

Ženské hvězdy světové kinematografie zastoupily ve Varech právě Fanny Ardantová a Laura Dernová.

Zatímco první byla francouzsky šarmantní, druhá americky vstřícná. Obě si pobyt na festivalu užily.

Ardantová popsala novinářům třeba to, co chtěla svým filmem divákům sdělit: „Chtěla jsem mluvit o lásce, která bolí.” (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanny Ardantová pózuje novinářům.

Dernová se pak svěřila, jaké bylo natáčení Jurského parku a jak se spolupracovalo s dinosaury: „Jsou náladoví, rozbíjejí se, musíte na ně čekat a tak dál.” (celá zpráva)

Ve Varech zůstala až do samého konce kulturního klání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dernová předává cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Z Argentiny si pro ni přiletěl Nahuel Pérez Biscayart.

Jak je zvykem, ocenění přebírali ve Varech i čeští tvůrci. Cena festivalového prezidenta je v držení Zdeňka Svěráka, tu mezinárodní získal Jan Švankmajer. Oba přiznali, že budou dále pracovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Švankmajer se svou cenou.

Svěrák záhy představil nový snímek Tři bratři, který půjde v polovině srpna do kin. Výhoda pohádky je podle něj v tom, že „stihne potrestat zlo, kdežto v životě se to nestíhá”. (celá zpráva)

Upoutávka na film Tři bratřiVideo: Bioscop

Z udělené ceny se upřímně radoval: „Sluší se, abych poděkoval především Jiřímu Bartoškovi, že - když se rozmýšlel, kterému přezrálému tvůrci daruje tu pěkně rostlou slečnu, která unese i celý svět, zvolil mě.” (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák s cenou

Švankmajer zase řekl, že na nový film musí sehnat peníze a že ze své tvorby má nejraději filmy Šílení a Spiklenci slasti.

„Proč? Protože jsou nejangažovanější, nejvíce se obracejí ke společnosti. Jsou mi osobně nejbližší,“ dodal. (celá zpráva)

Vlastní křišťálový glóbus si z Varů letos odvezl rovněž americký režisér, scenárista a producent William Friedkin.

Vyznal se přitom z lásky k české kinematografii: „Já i mí kolegové jsme byli velmi ovlivněni evropskými filmy let padesátých a šedesátých. Mou generaci zásadně ovlivnil český film Ostře sledované vlaky.“ (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch

William Friedkin

Diváci si zvolili Kubišovou

Velký zájem vzbudila ve Varech obecně česká klasika. Právě digitálně vyčištěný snímek Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který se na festivalu širokému publiku představil poprvé (celá zpráva), dokonce na čas vedl Diváckou cenu Práva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegace k filmu Ostře sledované vlaky přichází k hotelu Thermal. Mezi dívkami v uniformách stojí zleva Olga Menzelová, její manžel Jiří Menzel a Václav Neckář.

Tuzemskou hvězdou se na konec stala Marta Kubišová, konkrétně dokument o ní Magický hlas rebelky. (celá zpráva)

Pěvecká legenda v něm svůj život shrnula do věty: „Stojím na barikádě, držím prapor a usmívám se.”

Magický hlas rebelkyVideo: Evolution films

A Menzelovi cenu diváků záhy vyfoukla. Zdá se, že obyčejné hrdinství jedné neobyčejné bytosti stále Čechy zaujme. (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

Čtenáři deníku Právo ocenili film Magický hlas rebelky. Na snímku přebírá cenu režisérka Olga Sommerová (vlevo) od redaktorky Práva Věry Míškové.

Diváckou cenu si na pódiu v sobotu převzala režisérka snímku Olga Sommerová se slovy: „Je fantastické, že ji získal dokumentární film.”

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrea Sedláčková a plakát k jejímu filmu Fair Play.

Nejlepší plakát zase letos přivezl do Varů český snímek Fair Play, rozhodli o tom alespoň ti, co hlasovali na oficiálních webových stránkách festivalu. (celá zpráva)

Díra, zásnuby a prasátka

A jak to vlastně celé dopadlo oficiálně? Hlavní cenu si z Varů letos odvezl snímek Kukuřičný ostrov. Češi naopak poroty vůbec nezaujali. (celá zpráva)

Režisér vítězného snímku George Ovashvili slavil v Puppu do časných ranních hodin. Společnost mu až do půlnoci dělal jeho malý syn a manželka. Oba na něj byli velmi pyšní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítěz režisér George Ovashvili s hlavní cenou.

Při čekání na odvoz svých blízkých mi Ovashvili sdělil, že bez českých filmařů - u nás se k vítěznému snímku dělala postprodukce - by jeho dílo nikdy nevzniklo. Pak šel pokračovat v zasloužených oslavách.

Takže vlastně na konec alespoň kousíček té hlavní ceny 49. ročníku do ČR patří.

Nabídka snímku z Karlových Varů se stěhuje z lázeňského města. Začínají Šary Vary.

Nestihli jste zajít do žádného karlovarského kina? Zkuste Šary Vary v Praze a Brně. Nebo využijte jejich online nabídky. Jó a v redakci se hodně líbila Díra u Hanušovic. (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

Delegace k filmu Díra u Hanušovic přichází na slavnostní premiéru k hotelu Thermal.

Nadšení vzbudily i Divoké historky promítané na závěr slavnostního vyhlášení. Diváci v sále je opakovaně přerušovali tleskáním, tak se jim příběhy o drobných či velkých zločinech a zasloužených nebo přehnaných trestech líbily. (celá zpráva)

Veselá prasátka bodovala

Dobrou zprávou karlovarských událostí letos může být i to, že policie kromě rozkopaných bannerů neřešila nic moc vážnějšího, že kontroloři České obchodní inspekce nachytali jen třetinu obchodníků u šizení zákazníků (celá zpráva) a že ve Varech proběhly přímo ve Velkém sále zásnuby dvou lidí, co milují filmy a sami sebe a vše se rozhodli spojit i pro budoucí život (celá zpráva).

Zásnuby v karlovarském kiněVideo: Novinky

Gratuluji.

No a na závěr ještě konstatování, že letošní symbol festivalu - dětsky veselé prasátko - zaujalo určitě. Velká část suvenýrů zmizela z pultů už po neděli. (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obchod se suvenýry je přímo v podchodu hotelu Thermal.

Nutno ovšem říci, že první festivalový víkend trhal snad všechny možné rekordy a sehnat kolem osmé hodiny večer jídlo bylo téměř nemožné. Zásoby vyprodala většina restaurací, kam směřují běžní filmoví nadšenci. Pak nastal až do soboty relativní klid.

Foto: Tomáš Třeštík

Záběry představení Dolls.

Do výčtu dění jistě patří také nezapomenutelné zážitky z karlovarského divadla, které několikrát o půlnoci hostilo vyzývavé panenky, představení Dolls. (celá zpráva)

A na charitu hvězdy letos vyšlapaly na oranžových kolech téměř půl miliónu korun. (celá zpráva)

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Bartoška usedl a začal šlapat.

Tak na shledanou za rok. Na kulatém padesátém ročníku! Slovy prezidenta festivalu Jiřího Bartošky: „Zvu vás od 3. července do 11. července 2015 do Karlových Varů. Mějte se hezky!”

Reklama

Výběr článků

Načítám