Hlavní obsah

Gibson k Ebenovi: Jsem nejlepší v něčem, ale nevím, co to je

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková

Světový herec Mel Gibson přijal pozvání Marka Ebena do jeho pořadu Na plovárně. Natáčelo se v sobotu naživo před stovkami festivalových diváků ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal. Gibson vypadal uvolněně a často žertoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mel Gibson si prohlíží publikum v karlovarském hotelu Thermal.

Článek

Eben se zpočátku zeptal, jaké je to vyrůstat v rodině s jedenácti dětmi. „Byl jsem prostřední,“ začal ze široka Gibson.

Poté popsal, jak si s ním jeho bratří „hráli“: „Byli starší než já. A někdy mě trestali jen tak, asi proto, že se jim nelíbila má tvář.“ Připustil, že ho potyčky řádně připravily na život.

Na otázku, zda chtěl být vždy hercem, reagoval: „Ne. Chtěl jsem být třeba novinářem, zahraničním dopisovatelem.“ To, že se dostal ke své profesi, považoval za náhodu. První krok na dlouhé cestě ke slávě mu pomohla udělat jedna ze sester.

Za dokonalého se rozhodně nepovažuje a shrnul, že dobrých herců žije mezi námi spousta. „Jsem nejlepší v něčem, ale nevím, co to je,“ dodal s úsměvem. Přiznal také, že si rád bere od práce volno a úplně vypíná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tady budete sedět, ukazuje Marek Eben Melu Gibsonovi.

Gibson umožnil divákům nahlédnout rovněž do režisérské práce. Nemyslí si přitom, že by jeho snímky byly nějak výjimečně násilné. „Skutečná doba byla ještě krutější,“ glosoval třeba film Statečné srdce o protianglické vzpouře Skotů ze 13. století.

Popsal také triky z natáčení. „Lidé chvíli hráli Angličany, pak ty druhé. Někteří zabíjeli vlastně sami sebe.“ Dušoval se, že nikdo nebyl vážně zraněný. A neublížil ani žádnému zvířeti.

Na Ebenův dotaz, zda dostal od zkušenějších režisérů nějakou radu, řekl. „Zavolal jsem, celý vystrašený, Clintovi Eastwoodovi. Říkal jsem mu, že se moc bojím. Odpověděl mi - neboj se!“

Někteří lidé umějí odpouštět

V narážce na své občasné úlety Gibson přiznal, že má pocit, že v posledních letech se vlastně pořád omlouvá. Publiku se proto omluvil předem za nic, aby pak už nemusel.

Eben reagoval, že lidé neumějí odpouštět. Gibson mu odvětil: „Někteří ano.” Moderátor si ale vzít slovo nenechal. Směrem k publiku pronesl, že přítomní mu odpustili. „A potom je tu Bůh,” dodal. Gibson se jen usmál a konverzaci na toto téma ukončil: „Když ne, tak jsem v pěkně hlubokých sra...”

Gibson vzdal během zhruba třicetiminutového rozhovoru s Ebenem hold i karlovarskému festivalu. „Je to příjemné, každý je tu přátelský.“ Na závěr se oba muži upřímně objali.

Reklama

Související články

Hvězdou karlovarského festivalu bude Mel Gibson

Herec, režisér a producent Mel Gibson převezme v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Držitel dvou Oscarů na...

Výběr článků

Načítám