Hlavní obsah

Ve Varech měly premiéru digitálně zrestaurované Ostře sledované vlaky

Novinky, Lenka Hloušková

Tomu filmu je téměř padesát let. Někteří herci z něj již překročili osmdesátku. Přesto na něj v Karlových Varech lidé stáli dlouhé fronty. V sobotu odpoledne tam měl premiéru snímek Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegace k filmu Ostře sledované vlaky přichází k hotelu Thermal. Mezi dívkami v uniformách stojí zleva Olga Menzelová, její manžel Jiří Menzel a Václav Neckář.

Článek

Snímek uvedla velká delegace. Nechyběli v ní herci Václav Neckář, Naďa Urbánková, Jitka Zelenohorská, Květa Fialová, režisér Jiří Menzel a kameraman Jaromír Šofr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Menzel při rozhovoru v Karlových Varech.

Osobně je uvedl na pódium prezident festivalu Jiří Bartoška. Ten doplnil, že k digitální renovaci bylo vybráno dvě stě filmů, skvostů československé kinematografie.

„Snad se jich alespoň deseti dočkám,“ žertoval s publikem. Menzel pak doplnil, že by rád sám přispěl na obnovu svého dalšího díla Postřižiny. „Doufám, že se připojíte i vy, zejména ti bohatí,“ dodal.

Největšího potlesku se dočkal v sále Neckář. Viditelně šťastný popsal divákům svůj zážitek z New Yorku, kdy Ostře sledovaným vlakům tleskal rovněž přeplněný sál.

Foto: archív

Moderátor akce Marek Eben v narážce na legendární scénu vše uzavřel s tím, že doufá ve světový přesah snímku a přeje všem „razítkům, aby se dostala do nabídek sex shopů“.

Menzelův snímek podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala patří do zlatého fondu československé kinematografie a v šedesátých letech dostal Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Prostředky na jeho obnovu filmu zajistila Nadace české bijáky, která společně s NFA a MFF KV dohlíží za podpory Asociace českých kameramanů a autorů filmu na průběh digitální restaurace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám