Hlavní obsah

Galerie nachystala dvě festivalové výstavy

Právo, Rudolf Voleman

Hned dvě výstavy nachystala v rámci letošního 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech tamní Galerie umění.

Foto: Galerie Karlovy Vary

Ukázky z pořádané výstavy. Vary si zahrály v řadě filmů.

Článek

„Vernisáž první z nich s názvem Karlovy Vary ve filmu se uskuteční v sobotu 5. července ve 14 hodin v Interaktivní galerii Becherova vila,“ uvedl mluvčí galerie Lev Havlíček.

„Návštěvníky provede historií dvacítky vybraných titulů z více než sto dvaceti filmů a televizních seriálů, jež v Karlových Varech vznikly. Kromě zajímavostí ze zákulisí natáčení představí expozice vybrané kostýmní a rekvizitní artefakty, z nichž některé vystavuje Barrandov Studio veřejnosti vůbec poprvé,“ prozradil Havlíček.

Součástí expozice jsou různé interaktivní prvky a po dobu festivalu také filmová kostymérna s fotoateliérem, odkud si všichni zájemci mohou odnést památeční fotografie v autentických filmových kostýmech z Barrandova. „Výstavu připravilo Barrandov Studio a Barrandovský Fundus pod vedením Věry Krátké,“ dodal Havlíček.

Foto: Galerie Karlovy Vary

Ukázky z tvorby Jaroslava Róny

Ve druhé výstavě s názvem Srdce temnoty představí ve stejný den od 17 hodin v hlavní budově galerie výtvarník Jaroslav Róna své obrazy a sochy z posledních deseti let své práce. Jaroslav Róna uzavřel svá umělecká studia v polovině 80. let, v době, kdy se v českém výtvarném umění začíná plně prosazovat postmoderna.

„Spjat se skupinou Tvrdohlavých se stává jedním z nejvýraznějších představitelů generace. Jaroslav Róna patří k umělcům hluboce zaujatým svým vnitřním světem, který mu vyjevuje neuvěřitelné příběhy. Jeho tvorba se inspiruje symbolismem i mytologií, archetypy i exotickými kulturami a spojuje ji prapodivný příběh odehrávající se v tajuplných krajinách,“ poznamenal Havlíček s tím, že v rámci vernisáže vystoupí skupina Tros Sketos, jejíž je Róna členem.

Obě výstavy budou po dobu konání filmového festivalu přístupné denně od 10 do 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám