Hlavní obsah

Kubišová v dokumentu: Stojím na barikádě, držím prapor a usmívám se

Právo, Lenka Hloušková

Není umělce, jehož soukromí se tolik prolnulo s dějinami jeho země. Říká hudební novinář Jiří Černý v novém dokumentu Olgy Sommerové Magický hlas rebelky. Tou je zpěvačka Marta Kubišová. Modla, disidentka, matka, milovnice zvířat, i vzácná realistka, která se s nadhledem glosuje padesát let vlastního života a milované vlasti.

Magický hlas rebelkyVideo: Evolution films

 
Článek

Sommerová v dokumentu citlivě zachycuje osudy talentované hudebnice, trojnásobné držitelky Zlatého slavíka, jejíž kariéru ukončila okupace Československa v roce 1968. Zpovídaná dějinné zvraty bere s humorem.

„Dokud se střílelo, byla sranda, to mě bavilo,“ říká k srpnovému vpádu vojáků socialistických států.

Odmítá přitom přijmout pozici zlomené ženy, kterou režim nemilosrdně smetl z výšin na dno. Podle Černého se na jejím pádu podepsaly také ženy nejvyšších státníků. „Za vším hledej ženu… Vypadala jak děvka, zpívala jako děvka, říkávaly.“

Kamarád Václav Neckář to, že skončila právě ona, přičítá masivní oblibu písničky Modlitba pro Martu - hymny protisovětské okupace. Kubišová nenápadně posléze připouští, že ji její zpívání už trošku unavuje. „Lidé ji stále chtějí,“ posteskne si.

Zůstává stále realistka

Na uplynulých padesát let vzpomíná bez výčitek. „Chodili za mnou do bytu novináři s psaným textem. Když budete souhlasit, do dvou dnů zpíváte,“ popisuje metody režimu věcně teror řízený Státní bezpečností. Donášeli na ni sousedé a dokonce i bývalý manžel.

Sommerová kombinuje soukromý život Kubišové s historickými záběry. Z prolnutí malých dějin s těmi velkými mrazí nejvíce.

Zpěvačka komentuje i vývoj událostí v Československu po sametové revoluci.: „Hergot, já tady 45 let slibuji lidem návrat věcí do rukou tvých, a ono se to furt neplní.“ A ke své dějinné úloze dodává: „Stojím na barikádě, držím prapor a usmívám se.“

 Největší radostí Kateřina

Kubišová odvahu vzdorovat přičítá povaze, touze bránit osobní vnitřní svobodu. Tvrdí, že kariéru obětovala s rozmyslem. A vy jí to uvěříte. V dokumentu se lituje jen jednou - po ztrátě prvního dítěte. Za největší radost naopak považuje narození dcery Kateřiny.

Sommerové se v dokumentu podařilo zachytit život ženy, která - ač by právem mohla - nikdy nepropadla pocitu výjimečnosti. Nezlomily ji ani velké dějiny. Při sledování filmu vás místy zamrazí, místy si popláčete. A při odchodu z kina si tiše řeknete: Bože, dej mi zlomek odvahy co Kubišové.

Dokument Magický hlas rebelky je součástí programu karlovarského filmového festivalu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám