Hlavní obsah

Mel Gibson převzal Křišťálový glóbus, festival oficiálně začal

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moderátor Marek Eben a prezident festivalu Jiří Bartoška v pátek v karlovarském hotelu Thermal zahájili 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Hlavní hvězda, režisér a producent Mel Gibson, převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Mel Gibson o skotském referendu a o megalomaniiVideo: KVIFF

 
Článek

Ceremoniál zahájilo taneční vystoupení ve swingovém rytmu. Pak už nastoupil tradiční moderátor Marek Eben a pronesl: „Hezký dobrý večer, dámy a pánové, vítám vás na zahájení 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.“

Mela Gibsona přivítal dav před Thermalem nadšeným křikemVideo: Novinky

V úvodu zmínil, že vláda zvýšila příspěvek do Státního fondu kinematografie o 300 miliónů a to prý přiměje zahraniční štáby, aby u nás nezřízeně utrácely. S ironií sobě vlastní vysvětlil, že komparzisty často tvoří lidé nad 60 let a když se natáčí bitva, není jisté, že všichni přežijí. Stát by tak mohl ušetřit za důchody.

„Navíc štáb není zvyklý na českou kuchyni, a tak utratí i za prášky,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Umělecké ztvárnění zahajovacího ceremoniálu těžilo z kontrastu světla a tmy.

V sále uvítal legendárního kameramana Miroslava Ondříčka, ministra kultury Daniela Hermana, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, karlovarského primátora Petra Kulhánka a všechny členy porot.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mel Gibson přebírá z rukou prezidenta karlovarského festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Prezident festivalu Jiří Bartoška pak přivítal v sále Mela Gibsona a předal mu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mel Gibson se raduje z udělené ceny.

„Díky, to je taková věc, jakou jsem vždycky chtěl, taková fantazie, kterou jsem vždy měl, nahá žena držící míč,“ uvedl Gibson.

„Mám jet lag, ještě včera jsem byl 15000 km daleko... Jsem poctěn a ohromen Karlovými Vary a tím vřelým přijetím. Jsem poctěn, že jsem mezi takovými lidmi, je zde plno umělců herců, diplomatů,“ dodal.

Pak následovala projekce filmu I Origins, který osobně uvedli herec Michael Pitt či režisér Mike Cahill. Ten zmínil, že už ochutnal místní minerální vodu.

Hlavní porotu letos vede Luis Miñarro, španělský režisér a producent. Dalšími členy jsou slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornay, řecký kameraman a režisér Phedon Papamichael, islandský hudebník a zakladatel Sigur rós Kjartan Sveinsson a český režisér a producent Viktor Tauš.

Ukázka ze zahajovacího ceremoniálu 49. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Porotě Na východ od Západu předsedá turecký režisér a festivalový dramaturg Ahmet Boyacioğlu a členy jsou organizátorka festivalů Ivana Ivišič z Chorvatska, gruzínský režisér Levan Koguashvili, řecká producentka Amanda Livanou a polský režisér Tomasz Wasilewski.

Porotě Na východ od Západu předsedá turecký režisér a festivalový dramaturg Ahmet Boyacioğlu a členy jsou organizátorka festivalů Ivana Ivišič z Chorvatska, gruzínský režisér Levan Koguashvili, řecká producentka Amanda Livanou a polský režisér Tomasz Wasilewski.

Porotě dokumentárních filmů předsedá izraelská producentka Philippa Kowarsky. Dále v ní působí španělský režisér Oskar Alegria a český filmař a producent Tomáš Bojar. V porotě Nezávislá kamera se setkají filmová distributorka Claire Creanová, americký režisér Chad Hartigan a dramaturg ČT Michael Málek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mel Gibson a prezident festivalu Jiří Bartoška.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmovou událostí a jediným festivalem kategorie A v České republice.

Každý rok představí okolo 200 filmů z celého světa. Na festival se každoročně akreditují stovky novinářů a v minulosti ho navštívily takové hvězdy, jako jsou John Travolta, Oliver Stone, Danny DeVito, Sharon Stoneová, Susan Sarandonová, Jude Law, Scarlett Johanssonová, John Malkovich, Robert De Niro, Robert Redford, Danny Glover, Renée Zellwegerová, Danny Trejo a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám