Hlavní obsah

Sommerová točila o Kubišové. Trailerem láká do Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Na světě je trailer z filmu Magický hlas rebelky o Martě Kubišové. Proslulá dokumentaristka Olga Sommerová jej uvede na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Do běžných kin jde 17. července.

Magický hlas rebelkyVideo: Evolution films

 
Článek

„Ďábel by si nevybral lepší okamžik, kdy ji zničit, než jaký si vybrali bolševici,“ uvedl v traileru k filmu hudební publicista Jiří Černý, který hlas Marty Kubišové označil jako dar od Pána Boha.

Komunisté odstranili Kubišovou z médií na dvě desítky let, když byla na uměleckém vrcholu. Pracovala jako referentka zásobování ve Výstavbě sídlišť a pomáhala Chartě 77. Až v listopadu 1989 si znovu zazpívala před davy na balkóně Melantrichu na Václavském náměstí svou Modlitbu pro Martu a hymnu. Po boku měla svého kamaráda Václava Havla.

„Určitě mi zůstali přátelé na celý život. Kde já bych se coby zpěvačka seznámila s tolika úžasnými lidmi. A také jsem se díky Chartě 77 dostala k důležité a zajímavé literatuře,“ zavzpomínala Marta Kubišová.

Supraphon vydá 27. června soundtrack Magický hlas rebelky (Písně z dokumentárního filmu Olgy Sommerové), který obsahuje 23 songů. Výběr starých hitů doplňuje nový duet s Anetou Langerovou Život není pes a píseň Já chci být volná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám