Hlavní obsah

Děsně se nám potí hlavy, stěžují si králíci z klobouku

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou pohlední, obletovaní, hlazení a focení. Když vyjdou do karlovarských ulic, mají kolem sebe davy. Jejich fanynky a fanoušci často ječí. Otevřeně jim vyznávají lásku. Jsou bezprostřední - jsou to totiž děti. A kdo jsou jejich hvězdy? Seznamte se: Křemílek, Vochomůrka, Maxipes Fík, Večerníček, Bob a Bobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František (odhalená hlava) a Kamil chodí ve Varech jako pohádkové postavičky.

Článek

Františkovi a Kamilovi je sedmnáct let. Letos na festivalu pracují pro Českou televizi. Kolem osmé hodiny ranní si oblékají kostýmy v Domě ČT na Divadelním náměstí a volným krokem vyrážejí do centra dění, k hotelu Thermal.

Tam baví diváky čekající na lístky u pokladen.

„Rozdáváme tam spolu s hosteskami od půl deváté letáčky lákající k návštěvě Domu ČT,“ popisuje František. Zatímco ráno chodí v maskách Maxipsa Fíka nebo Křemílka, případně Vochomůrky, odpoledne přicházejí na řadu Bob a Bobek či Večerníček. Postavičky totiž vyrážejí do ulic zásadně po třech.

Nejlehčí je Večerníček

Ač se to nezdá, je to dřina. Zejména proto, že i do Varů dorazilo konečně léto a s ním i vyšší teploty. „Kostýmy nejsou rozhodně lehké a člověk se v nich snadno přehřeje,“ popisuje František. Nejhůře je podle něj na tom hlava. „Ta se potí děsně,“ dodává.

Nejtěžší je přitom kostým Fíka - ten se hodně vycpává, aby působil mohutně, nejlehčí pak Večerníčka - v něm stačí šortky a triko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohádkové postavičky procházejí karlovarskými ulicemi.

Lehký není ani pohyb v maskách. Třeba králíci vidí jen menšími síťkami, které mají v prostorách pusy. Než třeba vylezou schody, chvíli to trvá. Ochotný personál ČT je ale už zvyklý a podává jim ruce, aby nespadli.

Někdy jim však na ulici znesnadní kroky malí a velcí nedočkavci. Tahají je za ocásky, uši, bouchají do zad, nohou a všelijak poplácávají. Kluci jsou s tím smíření, přesto prosí: „Mluvte na nás, my vás vážně občas nevidíme.“

Lehké pro ně není v kostýmech ani pití. Podobně jako se schody jim proto ochotně pomohou nemaskovaní kolegové. Ti podrží pohádkovou hlavu, aby nespadla a ta lidská mohla vypít alespoň pár doušků.

Tři kluci v maskách

Celkem kostýmy ve Varech střídají tři mladíci. Vedle Kamila a Franty také Tomáš. Úspěch mají se všemi postavičkami. I když.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tříletá Julie zkoumá, co má plyšák v puse.

„Jednoznačně nejvíce fanoušků má Maxipes. Fík je prostě Fík,“ uzavírá Kamil s tím, že když bude šance běhat po Varech i příští rok, určitě se znova převleče. František jen přikyvuje.

Dům ČT letos návštěvníkům festivalu nabízí i focení v historických kostýmech nebo v Kouzelné školce. Na lavičce pak mohou posedět i se sympatickými chlapíky - s Jů a Hele.

Reklama

Výběr článků

Načítám