Hlavní obsah

Strážníci na festivalu radí, jak bojovat s opicí, a myslí i na pejsky

Právo, Rudolf Voleman

Řádově desítkám návštěvníků karlovarského festivalu denně pomůžou radou policisté a strážníci z Mobilního komunikačního a informačního centra. „Zpravidla lidé něco hledají a ptají se na adresu,“ uvedl policista Jan Chaloupek, který v hlídce působí také jako překladatel z němčiny, ruštiny a angličtiny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Potřebujete poradit? Pomohou i strážníci.

Článek

„Návštěvníci festivalu nejčastěji hledají infocentrum, cizinci se hodně ptají na nádraží a dokonce se nás jeden pán ptal, kde sežene poopiční lék. Myslím, že se ještě nestalo, že bychom nedokázali pomoci či poradit,“ uvedl Chaloupek.

Přibývají i cizinci

Ze začátku festivalu využívali služeb mobilní hlídky spíše našinci. Postupně ale chodí stále více cizinců.

Sám Chaloupek nežije v Karlových Varech, takže má v mobilní hlídce po ruce kolegyni Magdalenu Kovářovou z řad místních strážníků.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mobilní policejní hlídka má jedno ze svých stanovišť před hotelem Thermal.

Místní je i policista Jakub Urban. „Musíte jít na recepci hotelu,“ vysvětlil ženě, která marně hledala cestu do bazénu v Thermalu. „Na golfové hřiště v Cihelnách dojedete, když se vydáte autem z centra na městskou část Doubí a dál na Plzeň,“ popsal po chvíli dvěma Slovákům, kteří si nevěděli rady.

Nechybí voda pro psy

Kromě ústních informací ale nabízejí policisté také schematické papírové mapy, informační brožury, ale také změří zájemcům obsah alkoholu v dechu.

„Každý den o to požádá zhruba deset lidí,“ uvedl Chaloupek, podle kterého někteří přicházejí s prosbou o kontrolu i víckrát denně.

Mobilní hlídka nezapomíná ani na pejsky. „Vozíme s sebou misku pro psy, v které pravidelně měníme vodu, aby byla vždy čerstvá,“ uvedl Chaloupek. „jenom v neděli se u nás napilo jedenáct psů,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám