Hlavní obsah

Kontroly ukazují, že jsou prodejci na festivalu poctivější

Právo, Rudolf Voleman

Pouze tři méně závažná porušení zákona o ochraně spotřebitele zjistili dosud kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) při desítkách dosavadních kontrol v hotelových a restauračních provozovnách v centru filmového festivalového dění v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

V centru Karlových Varů provádí Česká obchodní inspekce před i během festivalu kontroly poctivosti prodeje v hotelích a restauracích.

Článek

Za jednu udělili na místě pokutu ve výši dva tisíc korun a v dalších dvou případech zahájili správní řízení, kde budou pokuty zřejmě minimálně jednou tak vyšší.

Oproti loňsku je ale počet inspektory zjištěných případů a jejich závažnost nižší, takže návštěvníci festivalu mohou být zatím s poctivostí prodejců spokojení.

Problémy v hotelech

„Ve dvou hotelech neměli hosté k dispozici ceník ubytování v české měně, ale pouze v eurech,“ uvedl ředitel plzeňského a karlovarského inspektorátu ČOI Jan Řezáč s tím, že v jednom z těchto případů byl navíc ceník pouze v ruštině.

„V jedné restauraci jsme zjistili úředně neověřenou váhu a chybějící ceník prodávaného sortimentu,“ dodal s tím, že za tento přestupek dostal podnikatel pokutu dva tisíce korun na místě.

„V těch dalších se povede správní řízení, kde jsou pokuty řádově vyšší, takže se mohou v takových případech vyšplhat třeba až na pět či sedm tisíc korun. Při zjištění opakovaného porušení zákona mohou být i vyšší,“ řekl.

Kontroly stále běží

Podle ředitele ČOI na západě Čech jsou dosavadní zjištění pro spotřebitele dobrým znamením.

„Počet zjištění porušení zákona o ochraně spotřebitele našimi inspektory jsou nižší než loni,“ uvedl Řezáč a dodal: ”V kontrolách budeme pokračovat a teprve pak se ukáže, zdali jsou letos podnikatelé skutečně poctivější, nebo jsme my třeba měli jen špatné tipy.

Během festivalu budou chodit po Varech tři čtyři dvojčlenné hlídky kontrolorů denně. Zaměří se opět na centrum města, jako je například Stará a Nová Louka, ale podíváme se samozřejmě také do stánků, které jsou přímo pod Thermalem.

„Právě tam jsme v minulosti odhalili řadu porušení zákona. Ono se říká, že pod svícnem je největší tma, ale my tomu půjdeme naproti a nebudeme nikoho šetřit,“ varoval ředitel inspektorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám