Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ: Nejvtipnější a nejsmutnější filmy z Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Karlovarský filmový festival je za námi. V kinosálech proběhly stovky projekcí, ale v hlavě nakonec vždy uvízne jen pět, šest filmů, které byly v nějakém smyslu velmi výrazné - ať už nejbláznivější, nejvtipnější či nejsmutnější.

Foto: KVIFF

Hrdinové komedie Revival

Článek

Nejdiváčtější: Revival

Dobrý scénář, chytrý a současně lidový humor a špičkové obsazení hlavní čtveřice (Krobot, Polívka, Heřmánek, Geišberg) dělá z filmu Alice Nellis o starých rockerech letní komedii číslo jedna.

Nejdojemnější: Cizí oběd

Foto: kviff.com

Z filmu Cizí oběd

Křehký příběh z Indie o osamělé ženě v domácnosti a vdovci, který chce odejít do důchodu, ale dopisování s neznámou paní ho na chvíli vrací do mládí. Nikdy nevíte, jaké překvapení najdete v kastrůlku na oběd.

Nejvtipnější: Ať žije svoboda

Brilantní komedie italského režiséra Roberta Andòa Ať žije svoboda se dívá na vyhořelý svět italské politiky, která se jistě příliš neliší od české, s laskavým humorem, ale poměrně realisticky. Režisér použil základní situaci dobře známou z dějin literatury i filmu - do cynického světa vtrhne upřímný „idiot”, který všechny šokuje a odhaluje jejich pokrytectví.

Nejdivnější: XL

Foto: Sambio

Ólafur Ólafsson jako nechutný politik a alkoholik ve filmu XL

Islandský film, ve kterém se nechutný tlusťoch buď opíjí nebo souloží. Podívaná pro otrlé.

Nejakčnější: Major

Ruský film Major Jurije Bykova začíná jako psychologické drama o svědomí policisty, který nechtěně přejel dítě. Postupně se z toho ale vyklube pěkně drsný akční film.

Nejbláznivější: Knězovy děti

Foto: Wide

Kněz (Krešimir Mikič) domlouvá místnímu militaristovi, aby do sporu netahal zbraně.

Značně bláznivým humorem se vyznačuje chorvatská komedie Vinko Brešana Knězovy děti. Kněz se na malém ostrově snaží zvednout porodnost velmi nestandardním způsobem. Humor místy tak drsný, že už se dostáváme do úplně jiného žánru.

Nejsmutnější: Chybějící obraz

Kambodžsko-francouzský snímek oživuje obrazy hrůzy z nedávné historie. V polovině sedmdesátých let se v Kambodži rozpoutalo peklo na zemi, když Rudí Khmérové začali vraždit a mučit každého, kdo nezapadal do nové vize „spravedlivé“ rolnické společnosti.

Soudruh Pol Pot a jeho nohsledové zlikvidovali kulturu a vzdělání, zapálili knihovny a školy. Obyvatelstvo nakažené západní buržoazní morálkou nahnali do pracovních táborů. Milióny lidí to nepřežily.

Reklama

Výběr článků

Načítám