Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede novinky tvůrce Poupat i syna Dustina Hoffmana

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový film V tichu od režiséra slavných Poupat Zdeňka Jiráského nebo americký nezávislý snímek Astma doplní již ohlášený program Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který proběhne 4. až 12. července.

Foto: MFFKV

V tichu, novinka Zdeňka Jiráského

Článek

„Po ceněném celovečerním debutu Poupata se režisér Zdeněk Jiráský spojil se slovenskou producentkou Lívií Filusovou, aby zpracoval nejtragičtější kapitolu dějin dvacátého století. Místo původně zamýšleného dokumentu o osudech několika židovských hudebníků vznikl mimořádně vizuálně i emocionálně působivý hraný tvar, který filmově již zdánlivě vytěžené téma zpracoval inovativním způsobem a s nebývalou intenzitou,” uvedli pořadatelé.

Zdeněk Jiráský, absolvent FAMU, se proslavil syrovým dramatem Poupata z roku 2011, který byl v mezinárodní premiéře uveden v soutěžní sekci Na východ od Západu na MFF KV 2012 a získal čtyři České lvy. Jinak je tvůrcem několika dokumentů jako Jagellonci (2012), Mizející Praha (2008),  Asák (2010) nebo Guláš za 750 miliónů (2010) o předvolebních kampaních.

Newyorská bohéma

V Karlových Varech bude možnost vidět i Astma, celovečerní debut syna Dustina Hoffmana - Jakea Hoffmana. Ten vystudoval film na New York University. Už v sedmi letech se objevil ve snímku Rain Man (1988) a pak také ve filmech Hook (1991), Liberty Heights (1999), Klik - život na dálkové ovládání (2006) či Vlk z Wall Street (2013) režiséra Martina Scorseseho.

Natočil několik videoklipů a krátkých snímků jako Walk Into the Bar (2004), Pancho’s Pizza (2005) and Please, Alfonso (2012). Astma vypráví o narkomanovi a outsiderovi z prostředí newyorské bohémy, který se snaží utéct sám před sebou. Kromě Benedicta Samuela a Krysten Ritterové v něm hrají i Iggy Pop a Nick Nolte.

Režisér Shawkat Amin Korki pochází z iráckého Kurdistánu, do roku 1999 byl však z politických důvodů nucen žít v Íránu. Ve filmu Vzpomínky vryté do kamene „nenásilně a přirozeně propojuje kurdskou současnost s minulostí a nahlíží nelehké a traumatizující události svého národa s upřímností, ale také s vlídným humorem”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám