Hlavní obsah

RECENZE: Romance v hotelu nepotřebuje vysvětlení

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský snímek Jeroma Bonnella Chvíle setkání je příběhem o vztahu dvou cizích lidí (Gabriel Byrne, Emmanuelle Devosová), který není lehké vysvětlit.

Foto: kviff.com

Gabriel Byrne a Emmanuelle Devosová

Článek

Chvíle setkání patří k filmům, které nemají složitý příběh nebo filozofické poselství. Sází spíše na zasněnou náladu, která diváka buď chytne, nebo ne. Zásadní je, jestli se mu zalíbí ústřední dvojice.

Hlavní postavou je neúspěšná třiačtyřicetiletá herečka, poněkud nevyrovnaná a vzteklá, která má přítele (ve filmu však není vidět) a vážně pochybuje o své práci.

Ve vlaku potká postaršího Angličana a shodou náhod se setkají znovu ve městě, kde se koná pohřeb. Začnou se spolu bavit a velmi brzy si svěřují nečekaně intimní informace. Herečka jde za cizincem do hotelu a prožijí spolu velmi krátký románek.

Motivaci neznáme

Motivace postavy zůstane nevysvětlena, což zanechává matoucí dojem, na druhou stranu by režisér mohl namítnout, že lidé se nemusejí chovat racionálně (a zvláště pak stárnoucí herečky). V kritickém okamžiku si však žena uvědomí, že náhodný vztah musí skončit, protože je se svým oficiálním partnerem těhotná.

Film tak v podstatě říká, že zálety v hotelu mohou být pěkné a že ženy jsou iracionální, což je klišé. Nepřináší nic nového a není ani vizuálně nijak výjimečný.

Jsou tu však velmi dobré herecké výkony, které odvádějí Byrne a zejména Devosová, jež vystihla všechny odstíny emocí - zmatenost, váhání i naději.

Celkové hodnocení: 55% 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám