Hlavní obsah

Zaoralová pokřtila ve Varech knihu o slovenském filmu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně pečlivě připravenou knihu britského autora Petera Hamese The Best of Slovak Film (To nejlepší ze slovenského filmu) pokřtila za účasti Hamese a Petera Dubeckého, generálního ředitele Slovenského filmového ústavu, který knihu vydal, umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová.

Foto: ČTK

Zleva Peter Dubecký, Eva Zaoralová a Peter Hames křtí knihu The Best of Slovak Film (1921–1991).

Článek

Kniha mapuje sedmdesát let slovenského filmu (1921 až 1991), zachycuje jeho počátky, vrcholná díla šedesátých let, kdy byl díky řadě osobností součástí československé nové vlny, až po snímek Martina Šulíka Něha.

„Věnuji se slovenské kinematografii čtyřicet let, poprvé jsem navštívil slovenské filmové instituce v roce 1973, kdy bylo velmi obtížné, ne-li nemožné zhlédnout filmy 60. let. Ale mohl jsem vidět řadu filmů ze slovenské historie, mimo jiné Jánošíka z roku 1921. Za výběr filmů do knihy vděčím historikům a kritikům. Představujeme dějiny kinematografie, ale i jejich společensko-politické souvislosti. Mým úkolem bylo napsat o těch filmech především pro zahraniční diváky, objasnit jim, proč by měli slovenské filmy vidět,“ řekl na úterním křtu Peter Hames.

„My můžeme jen závidět sousedům publikační činnost Slovenského filmového ústavu. Kniha je dokonalá, ostatně jinou bychom od Petera Hamese ani nečekali. Jsem přesvědčena, že podobnou publikaci bychom uvítali i u nás,“ řekla Zaoralová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám