Hlavní obsah

RECENZE: Thriller o dívce zneužité sektářem zaujme skvělým vizuálem

Novinky, Lucie Sieglová

Psychologický thriller Martha Marcy May Marlene, který do Varů přivezla newyorská produkční skupina Borderline Films v čele s režisérem Seanem Durkinem, vás zřejmě nenadchne dějovou linkou, vizuální stránka si ale říká pozornost. A hlasitě. Snímek navíc za pár dnů odvysílá televize HBO 2, takže vidět ho budou moci i ti, co do Varů nepřijedou.

Foto: KVIFF

V roli Marthy se představila Elizabeth Olsen (vlevo), její sestru si zahrála Sarah Paulson.

Článek

Durkin, jenž si za Marthu Marcy May Marlene odnesl z festivalu Sundance v roce 2011 cenu za režii, předkládá příběh dívky Marthy (Elizabeth Olsen), která uteče z komunity mladých lidí, zcela ovládaných starším vůdcem, ke kterému ostatní vzhlíží a nechávají se jím manipulovat. Jmény Marcy, May a Marlene ji častují členové sekty.

Marthě po čase dojde, že takhle dál žít nemůže, podaří se jí utéct a vyhledá azyl v domu starší sestry a jejího manžela, jehož poklidná atmosféra je kontrastem ke statku, v němž pobývala se sektou.

Ovšem její vzpomínky (pohlavní zneužití ze strany vůdce, vymývání mozku s cílem vyřadit člověka z běžného života) a děsy jí znemožňují normálně žít.

Obrazová stránka filmu funguje skvěle a psychicky vypjaté momenty děje, v němž se stírají hranice mezi realitou, sny a vzpomínkami, vykresluje způsobem, který diváka vtáhne do příběhu, jenž by sám o sobě film neutáhl.

Výkony Elizabeth Olsen, Sarah Paulson (její starší sestra) a Hugha Dancyho (její manžel) jsou ucházející, ovšem bez pomoci estetické stránky (za kamerou stál Jody Lee Lipes) by se staly jen další variací na podobné, (a)sociálně laděné téma.

Snímek uvede 6. července - tedy v den ukončení festivalu - filmový kanál HBO 2, a to ve 20.20.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám