Hlavní obsah

RECENZE: Skvělá komedie Ať žije svoboda si bere na mušku politiku

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Brilantní komedie italského režiséra Roberta Andòa Ať žije svoboda se dívá na vyhořelý svět italské politiky, která se jistě příliš neliší od české, s laskavým humorem, ale poměrně realisticky. Film si nenechal v pondělí v Thermalu ujít ani český exprezident Václav Klaus. A i on režisérovi po projeci zatleskal.

Foto: KVIFF

Tony Servillo

Článek

Režisér použil základní situaci dobře známou z dějin literatury i filmu - do cynického světa vtrhne upřímný „idiot”, který všechny šokuje a odhaluje jejich pokrytectví.

Je možná maličko, jak by napsal Zdeněk Svěrák, „momentálně vopožděnej”, ale v podstatě moudřejší než oni.

Ve středu dění stojí unavený vůdce levicové strany, který jen útrpně sleduje, jak mu klesá popularita v průzkumech. Nebojuje, už jen sčítá ztráty. Jednoho dne se zhroutí a odjede do Francie za starou přítelkyní.

Vedení strany stojí před vážným problémem - volby se blíží a leader nikde. Rozhodnou se pro šílený plán nahradit politika jeho velmi podobným bratrem,  excentrickým vzdělancem, který pobýval v blázinci.

Bratr, který bere antidepresiva, se neustále usmívá, vyjadřuje se v metaforách, cituje básníky a filozofy. Nepochybně není zcela normální, jenže stranu může zachránit jedině blázen.

Zatímco novináře šokuje upřímnými odpověďmi, obyčejné lidi s úsměvem objímá a nalévá unavené zemi sílu do žil. Jeho popularita raketově roste.

Nejgeniálnější tah, který režisér Andó udělal, bylo obsazení herce Toniho Servilla do obou rolí (politika i bratra). Prohlásil, že bez Servilla by film vůbec netočil, a když ho vidíte, musíte mu dát za pravdu.

Postavě bratra vdechl jemně bláznivý humor a současně obrovskou důstojnost, eleganci a jakýsi svérázný sex appeal, který se nevylučuje s potrhlostí. Vznešenými gesty i švihlou chůzí a tancem kole sebe šíří pozitivní vibrace. Nahradí snad smutného politika navždy?

Andò sklidil v pondělí v podvečer v Thermalu několikaminutový potlesk.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám