Hlavní obsah

RECENZE: I kastrůlek na oběd může přinést lásku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indicko-německo-francouzský romantický snímek Dabba (Cizí oběd) Riteshe Batry patří k nenápadným, ale o to půvabnějším malým titulům na karlovarském festivalu.

Foto: kviff.com

Z filmu Cizí oběd

Článek

Příběh se odehrává v Bombaji, kde groteskní náhoda seznámí dva osamělé lidi (postaršího účetního a mladou ženu v domácnosti).

Záměna kastrůlků na oběd způsobí, že si začnou dopisovat. Muž je vdovec a myslí už na odchod do důchodu, zatímco žena má rodinu, ale manžel ji úplně ignoruje a jediným pojítkem se světem se jí tak stává sousedka a účetní, kterého však osobně nezná.

Krátké dopisy se stanou nejdůležitějším bodem jejích dnů. Postupně se seznamují, až se odváží navrhnout cizímu člověku schůzku v kavárně. Z nepochopitelných důvodů se však dopisový přítel nedostaví.

Bláznivý plán na útěk do Bhútánu se rozplyne. Proč? Snad si jen náhle uvědomil, jak je starý, a ztratil odvahu. Žena se ho vydává hledat na vlastní pěst...

Sympaticky křehký a velmi indicky dojemný film vyzařuje pozitivní energii. Pokud diváka neodradí pozvolné tempo rozvíjení příběhu, odnese si hluboký zážitek.

Špetku humoru přináší do love story mladý kolega, který se chce zkušenému účetnímu zalíbit, ale ten ho neustále odmítá. Pod tíhou jeho neuvěřitelné dobroty a uctivosti ale nakonec podlehne a vezme na sebe i účetní chyby, které mladík způsobil.

Jako protilátka na často depresivní nezávislé snímky funguje indická Dabba dokonale.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám