Hlavní obsah

S digitálními filmy se technici tolik nenadřou, ale mají s nimi více práce

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni se na karlovarském festivalu promítala v digitálním formátu pouze asi jedna třetina filmů. Letos jich bylo už kolem devadesáti procent. Technikům tak ubyla práce fyzická a přibyla ta časově náročnější.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Josef Haškovec u projektoru na digitální filmy v zázemí Malého sálu hotelu Thermal.

Článek

S klasickými 35 mm filmy měli technici dříve sice více dřiny, protože kotouče na jeden vážily v průměru třicet kilo, ale s těmi digitálními zase stráví více času při přípravě k promítání.

„Dříve byla práce s filmovými pásy jednodušší,“ uvedl Josef Haškovec, šéf společnosti Kino - Elektro - Služby, která zajišťuje technickou přípravu a promítání filmů na festivalu.

Nezbytné klíče

„Práce na přípravě digitálních filmů a jejich zkompletování je časově mnohem náročnější. Máme teď více práce s nahráváním filmů do serverů. Filmy jsou v různých formátech a od toho se také odvíjí i délka jeho nahrávání. Když je film v kvalitním formátu a nosiči, tak se vejdeme s přehráváním do zhruba jedné hodiny,“ popisoval.

Navíc je třeba digitální film zkompletovat s takzvanými klíči. Bez nich není možné film přehrát. Slouží k zabezpečení filmu, aby je nebylo možné promítat mimo stanovený čas. Jejich platnost je časově omezena.

„Dostáváme je emailem, takže si je stáhneme na flešku a přehrajeme k filmu,“ vysvětloval.

Digitální filmy nejsou tak prostorově náročné a hlavně tolik neváží. „Už se nemusíme tolik tahat s klasickými 35 mm filmy jako dříve,“ uvedl Haškovec, podle kterého se klasický film v průměru vměstná do dvou filmových přepravek.

„Jedna váží patnáct kilo, takže dohromady třicet kilogramů,“ popisoval.

Nové projektory

Filmový festival před letošním 48. ročníkem pořídil dva nové digitální projektory a další tři si půjčil.

„Po letech se ukázalo, že klasický film prakticky už neexistuje,“ uvedl před zahájením festivalu výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Z celkových čtrnácti karlovarských kinosálů je dvanáct digitalizováno. Na digitalizaci Městského divadla se podílelo město. Chybí už jen digitalizovat pouze Richmond a Husovku. Rovněž letní kino je bez digitálního projektoru, ale podle Haškovce by digitalizovat šlo.

„Nový projektor by vyšel na 1,5 miliónu, zvukové zařízení na další milión, celkem by digitalizace vyšla odhadem na tři milióny korun. Kdyby se ale pořizovalo zařízení starší, mohla by být cena o třetinu až polovinu nižší,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám