Hlavní obsah

Karlovarský festival se začal balit

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský filmový festival se začal v neděli balit. Jeho 48. ročník totiž v sobotu večer skončil předáním festivalových cen. Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) hodnotí festival pozitivně. Do středy má být vše zabaleno.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festival bude rozebraný do středy.

Článek

„Začali jsme ráno s balením v Grandhotelu Pupp,“ uvedl koordinátor stavby na karlovarském filmovém festivalu Michal Starý.

„Pokračovali jsme pak bouráním tiskového a programového střediska v Thermalu,“ pokračoval Starý s tím, že ve vestibulu hotelu už jeho lidé také smotali a odstěhovali červený koberec.

„Stěhujeme festivalový nábytek, ale také rozebíráme věže v řece, na kterých byly reklamy,“ konstatoval šéf stavby, podle kterého na balení festivalu pracuje téměř dvě stě lidí.

„Do středy musí být všechno hotové,“ podotkl.

 Projekcí přibylo

„Festivalu se zúčastnilo 12028 akreditovaných návštěvníků,“ uvedla mluvčí organizátorů Uljana Donátová.

To je o více než pět set více, než v loňském roce. V průběhu festivalu se uskutečnilo 461 filmových představení, které navštívilo 128031 diváků.

Vloni bylo o zhruba padesát projekcí méně a navštívilo je 121 070 diváků. Uvedeno bylo letos celkem 235 filmů, z toho téměř dvě stě hraných. Dvacet tři filmy byly uvedeny ve světové, třicet v mezinárodní a třináct v evropské premiéře.

 Spokojený je i primátor

„Hodnotím festival pozitivně. Za řadu posledních let byl myslím ten letošní ten nejlepší,“ konstatoval karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). „Naplnil totiž všechny atributy špičkového filmového festivalu,“ pokračoval primátor.

„Festival přivedl do Karlových Varů řadu světových osobností a také byl skvělý doprovodný program, který byl dobře rozvrstven po celou dobu konání festivalu,“ konstatoval.

Hlavní ale byly filmy. „V první řadě nám festival ukázal výborné filmy. Ani jeden z těch sedmnácti, které jsem viděl, u mě úplně nepropadl. Takových pět mě doopravdy nadchlo. Snad nejvíce indicko francouzský snímek Cizí objev, který přinesl nádherný příběh z Bombaje. Skvělý byl, i když nakonec nedostal žádnou z festivalových cen, i španělský snímek Hodnota času,“ dodal Kulhánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám