Hlavní obsah

Za špatné parkování rozdali muži zákona při festivalu už stovky pokut

Právo, Rudolf Voleman

Stovky pokut museli rozdat strážníci karlovarské městské policie v dosavadním průběhu mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech kvůli špatnému parkování. Kdyby ale měli postihnout opravdu všechny, museli by si pozvat posily.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Strážníci řeší jeden z přestupků.

Článek

„Největší problém je letos s parkováním,“ uvedl velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák.

„Musíme tolerovat jiný režim než je jinak běžný, ale přesto není výjimečný než při minulých ročnících filmového festivalu,“ pokračoval Vlasák.

„Museli jsme v případě parkování nastavit určitou míru benevolence, protože bez ní by nemohl festival vůbec fungovat,“ dodal.

Strážníci mají podle Vlasáka čtyři základní možnosti, jak případ špatně parkujícího hosta festivalu vyřešit.

Lístek za stěračem

„Nejčastěji takové případy řešíme výzvou pro pachatele dopravního přestupku, kterou umisťujeme za stěrač vozidla,“ konstatoval šéf městských strážníků.

Na výzvě je motorista vyzván, aby do dvou týdnů přišel přestupek vyřešit na služebnu na Moskevské ulici. Zhruba dvacet procent řidičů přichází věc vyřešit okamžitě. Čeká ho pokuta od několika set do dvou tisíc.

Motorista, který by nereflektoval na výzvu a nepřišel na služebnu věc vyřešit, může dostat pokutu mnohem vyšší ve správním řízení. Strážníci totiž v takovém případě předají věc magistrátu, který dohledá majitele vozidla

Botičky výjimečně

Strážníci nasadili i tzv. botičky. Stává se tak u těch nejkřiklavějších případů špatně parkujících řidičů. Jen ve zhruba dvaceti až třiceti případech, odhaduje Vlasák, nařídili dosud strážníci odtah vozidla.

Vždy se podle něj jednalo o případy, kdy vozidlo bránilo například zásobování nebo chodu festivalu. Za odtah se platí dvanáct set korun plus sto korun.

Tam, kde vozidlo nevadí provozu, řeší strážníci velmi často přestupek jen domluvou.

„Kdybychom chtěli být podle zákona striktní, tak bychom museli uzavřít v předstihu smlouvu třeba s pražskou městskou policií, aby nám půjčila tisíc svých strážníků, protože jenom tak bychom to mohli zvládnout,“ konstatoval Vlasák.

Reklama

Výběr článků

Načítám