Hlavní obsah

Na večírku kraje se na karlovarském letišti podával i hmyz

Právo, Rudolf Voleman

S podtitulem Festivalová jízda časem se ve čtvrtek večer uskutečnil v odbavovací hale mezinárodního letiště v Olšových Vratech Večer Karlovarského kraje. V nabídce části rautu věnovanému budoucnosti přitom nechyběli ani mouční červi v karamelu nebo cvrčci v ovocném želé.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

U vstupu na festivalový Večer města v odbavovací letištní hale v Olšových Vratech hrál dixieland.

Článek

„Pojedeme dnes časem,“ oznámil při zahájení večírku hejtman Josef Novotný (ČSSD) a hned to vysvětlil: „Je to proto, že festival letos slaví dvacáté výročí pod Bartoškovým týmem, k čemuž mu blahopřeji a pak máme malé výročí i my, protože pořádáme pátý večer kraje.”

Akce byla koncipována jako projížďka třemi obdobími. Tedy první republikou, druhou polovinou 20. století a budoucností.

Jízda veterány

Už na parkovišti čekali na hosty večírku automobiloví veteráni, kteří je přivezli až přímo před vchod letištní haly.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Před odbavovací halou karlovarského letiště stáli v duchu pojetí festivalového Večera kraje automobiloví veteráni.

„Přistavili jsme sedm veteránů, přičemž nejstarší byl francouzský automobil Delage z roku 1927,“ uvedl šéf karlovarského Veterán klubu Petr Kukrecht, jenž osobně rozvážel hosty svým Mercedesem z roku 1971, kterých se v Evropě prodalo jen šest, protože byly určené výhradně pro americký trh.

U vstupu pozvané obsluha přivítala stylovým drinkem. Dámy dostávaly skleničku s nápojem Pink Chevrolet, tedy grenadinu zalitou sektem. Pro pány byl připraven přivítací drink z období chicagské prohibice Cotton Club.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Na Večeru kraje vystoupila zpěvačka Světlana Nálepková.

Na večer kraje dorazil i prezident festivalu Jiří Bartoška. „Jako vždy v předposlední den festivalu ztrácím hlas,“ přiznal na pódiu, když vyzval krajské představitele, aby v dalších letech byl k festivalu štědřejší ve finančním příspěvku.

Pak ale již zahájil program, který byl koncipovaný do zmiňovaných tří období. V úvodu se představila s dixielandem Světlana Nálepková a poté následovaly vystoupení 80sFACTORY a Laser Show Predator.

Stylu odpovídala jídla

Do třech fází podle času byla rozdělena i nabídka gastronomických lahůdek. Třicátá léta reprezentovala studená kuchyně.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O pečené bylinkové prasátko byl zájem.

„V nabídce byla například roláda z krocana s vinným želé, roláda z candáta s račími ocásky nebo zaječí paštika s mandlemi a cumberlandskou omáčkou,“ uvedl šéfkuchař GH Pupp Radek Kotlán s tím, že z cukrárny byly připraveny kupříkladu buflery s marcipánem nebo knedlíky s jahůdkami a strouhaným perníkem.

Osmdesátá léta byla zastoupena teplou kuchyní, z které hosté na rautu našli třeba upečené bylinkové prasátko, rostbíf v solné krustě, roládu z kachny plněnou kachními žaludky a jemnou žemlovou nádivkou či řízečky s bramborovým salátem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Budoucnost v menu Večera kraje reprezentovalo kupříkladu sushi.

„Budoucnost jsme pojali moderně a šli do japonské kuchyně, takže tu bylo v nabídce sushi nebo míchané saláty z čerstvé zeleniny s variací různých olejů, oříšků a semínek,“ uvedl Kotlán.

„Nechyběli ani různě upravení broučci. Mouční červi v karamelu či cvrčci v ovocném želé,“ dodal šéfkuchař.

Reklama

Výběr článků

Načítám