Článek
„Pojedeme dnes časem,“ oznámil při zahájení večírku hejtman Josef Novotný (ČSSD) a hned to vysvětlil: „Je to proto, že festival letos slaví dvacáté výročí pod Bartoškovým týmem, k čemuž mu blahopřeji a pak máme malé výročí i my, protože pořádáme pátý večer kraje.”
Akce byla koncipována jako projížďka třemi obdobími. Tedy první republikou, druhou polovinou 20. století a budoucností.
Jízda veterány
Už na parkovišti čekali na hosty večírku automobiloví veteráni, kteří je přivezli až přímo před vchod letištní haly.
„Přistavili jsme sedm veteránů, přičemž nejstarší byl francouzský automobil Delage z roku 1927,“ uvedl šéf karlovarského Veterán klubu Petr Kukrecht, jenž osobně rozvážel hosty svým Mercedesem z roku 1971, kterých se v Evropě prodalo jen šest, protože byly určené výhradně pro americký trh.
U vstupu pozvané obsluha přivítala stylovým drinkem. Dámy dostávaly skleničku s nápojem Pink Chevrolet, tedy grenadinu zalitou sektem. Pro pány byl připraven přivítací drink z období chicagské prohibice Cotton Club.
Na večer kraje dorazil i prezident festivalu Jiří Bartoška. „Jako vždy v předposlední den festivalu ztrácím hlas,“ přiznal na pódiu, když vyzval krajské představitele, aby v dalších letech byl k festivalu štědřejší ve finančním příspěvku.
Pak ale již zahájil program, který byl koncipovaný do zmiňovaných tří období. V úvodu se představila s dixielandem Světlana Nálepková a poté následovaly vystoupení 80sFACTORY a Laser Show Predator.
Stylu odpovídala jídla
Do třech fází podle času byla rozdělena i nabídka gastronomických lahůdek. Třicátá léta reprezentovala studená kuchyně.
„V nabídce byla například roláda z krocana s vinným želé, roláda z candáta s račími ocásky nebo zaječí paštika s mandlemi a cumberlandskou omáčkou,“ uvedl šéfkuchař GH Pupp Radek Kotlán s tím, že z cukrárny byly připraveny kupříkladu buflery s marcipánem nebo knedlíky s jahůdkami a strouhaným perníkem.
Osmdesátá léta byla zastoupena teplou kuchyní, z které hosté na rautu našli třeba upečené bylinkové prasátko, rostbíf v solné krustě, roládu z kachny plněnou kachními žaludky a jemnou žemlovou nádivkou či řízečky s bramborovým salátem.
„Budoucnost jsme pojali moderně a šli do japonské kuchyně, takže tu bylo v nabídce sushi nebo míchané saláty z čerstvé zeleniny s variací různých olejů, oříšků a semínek,“ uvedl Kotlán.
„Nechyběli ani různě upravení broučci. Mouční červi v karamelu či cvrčci v ovocném želé,“ dodal šéfkuchař.