Hlavní obsah

Nezisková organizace DebRA otevřela ve Varech Ostnatou kavárnu

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezisková organizace DebRA, jež je partnerem letošního karlovarského festivalu, připravila pro všechny návštěvníky filmového svátku k příjemnému posezení Ostnatou kavárnu.

Foto: Milan Malíček

Symboly ostrých hran, které jsou pro postižené nemocí motýlích křídel tak nebezpečné, jsou všude.

Článek

DebRA je organizací pomáhající osobám s tzv. onemocněním motýlích křídel. Touto vzácnou kožní nemocí u nás trpí zhruba 200 lidí, ve světě celkově asi 500 000.

V charitativní Ostnaté kavárně s podtitulem 'Kafe bodne', jejíž tematika odráží nebezpečí zranění, která na pacienty s touto nemocí číhají na každém kroku, si můžete dát kávu, čaj, džus či drobné občerstvení nebo zakoupit náramky, diáře a další předměty. Celý výtěžek z prodeje jde na služby a ošetřovací materiály.

Foto: Milan Malíček

Symbol ostrých hran, které jsou pro postižené nemocí motýlích křídel tak nebezpečné, jsou všude.

Kavárna funguje od pátku, oficiálně byla otevřena v sobotu v 16:00, a to přeštípnutím ostnatého drátu, který symbolizuje bariéru mezi pacienty a okolním světem. Úvodního slova se zhostila patronka Jitka Čvančarová, která přivítala hosty, mezi nimi například Hanu Maciuchovou, Ondřeje Brzobohatého, Dana Bártu, Tomáše Sedláčka či Leoše Hegera, a poděkovala také Jiřímu Bartoškovi za spolupráci a podporu.

„Název nemoci sice zní poeticky, ale jedná se o nejhorší kožní onemocnění,” uvedla poté. „My sice léčit neumíme, ale umíme pomáhat jinak,” doplnila Maciuchová.

Ostnatou kavárnu, kde si můžete vychutnat kávu za 25 korun, najdete za Poštovním mostem u parku Lázní V, posedět můžete každý den od 10:00 do 19:00 hodin. Mezi návštěvníky se kavárna těší velké oblibě. „Za včerejšek, co jsme otevřeli, jsme už uvařili asi 200 káv. Dnes jsme už museli dokupovat,” uvedli organizátoři.

V úterý 2. 7. následně proběhnou další akce organizace DebRA: štafeta s dvoumetrovou koulí po Varech, kterou v 8:30 hodin před Puppem odstartují představitelé festivalu Jiří Bartoška, Eva Zaoralová, Marek Eben, Jiří Macháček a Kryštof Mucha. Od 14:00 hodin je na Mlýnské kolonádě naplánováno Pouliční divadlo a vrcholem bude ve 20:00 Hudební večírek, na němž vystoupí například Dan Bárta, Matěj Ruppert, Lenka Dusilová, Michal Hrůza, Ondřej Brzobohatý nebo Děda Mládek Illegal Band.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám