Hlavní obsah

Příběh významné romské básnířky Papuszy v boji o Křišťálový globus

Právo, Kateřina Farná

Papusza je polská legenda. Dnes je vnímána jako jedna z nejvýznamnějších romských básnířek, jíž talent přinesl slávu i zatracení. Její příběh natočili podle vlastního scénáře Joanna Kos-Krauzeová a Krzysztof Krauze z Polska. Černobílý snímek jednoduše pojmenovaný Papusza bude uveden v hlavní soutěži karlovarského festivalu.

Foto: www.kviff.com

Polský film Papusza je citlivým portrétem romské básnířky.

Článek

Režisér Krzysztof Krauze se na karlovarskou přehlídku vrací po několika letech, kdy jeho drama Můj Nikifor (o životě proslulého naivního malíře Epifana Drowniaka) získal v roce 2004 Křišťálový globus pro nejlepší film. I jeho další snímek Náměstí Spasitele byl o dva roky později vybrán do hlavní karlovarské soutěže.

Papuszin příběh je naše příležitost představit svět Romů a dát jim zpět důstojnost
Joanna Kos-Krauze a Krzysztof Krauze

Karlovarský návrat

Tentokrát se tvůrci vydali po stopách romské básnířky evropského významu Bronisłavy Wajsové (1908 až 1987), známé jako Papusza – v překladu Panenka. Nejde o typicky životopisný snímek. Na osudu této nadané ženy sledujeme zásadní zvraty v novodobé historii romského etnika v Polsku. Černobílé záběry jsou poetickým a místy syrovým svědectví o životě Romů před druhou světovou válkou a těsně po ní. Film ukazuje odlišné tradice i fyzické a morální strádání poté, co byli nuceni opustit kočovný způsob života.

„Papuszin příběh je naše příležitost představit svět Romů a dát jim zpět důstojnost. Papusza je fascinující postava. Romská dívka, která se nakonec dostala do světových encyklopedií a jejíž dílo bylo přeloženo do mnoha jazyků. Byla také jmenována mezi šedesátkou nejvýznamnějších žen v polské historii,“ prozrazují filmaři a dodávají, že ve svém více než dvouhodinovém filmu chtějí ukázat nejen úžasný osud citlivé ženy, která se narodila uprostřed lesa, ale i čistou a vášnivou romskou duši.

Prokletí a zatracení 

Papusza pocházela z tradičního rodu kočovných Romů. Číst a psát se naučila sama, nikdy nechodila do školy. Za svůj život vydala přes 30 sbírek, její poezie se v průběhu války stala nevyčerpatelnou studnicí romské morálky, odvahy a zároveň nadějí pro budoucnost, a proto je mezi evropskými Romy dodnes oblíbena.

Film v několika časových rovinách odhaluje fragmenty Papuszina života od narození až po stáří: domluvené manželství malé holky, život v osadě před, během a po druhé světové válce, nucené stěhování do města... Zásadní bylo Papuszino setkání s polským básníkem Jerzy Ficowským, který objevil dívčin velký talent a publikoval její díla. Přesto žila autorka v chudobě, stranou romské komunity, která ji proklela a vyloučila za vyzrazení jejích tajemství a zvyků.

Ocenění zaslouží věrohodné a emocionální výkony většiny neherců, romštinu, v níž se mluví téměř celou dobu, se naučili i profesionální herci. Speciálně pro tento film byla  složena hudba včetně živých vystoupení a romské opery.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám