Hlavní obsah

Karlovarský filmový festival uvede přehlídku nezávislých filmařů z Borderline Films

Právo, far

Deset let poté, co studenti filmu z newyorské univerzity Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond založili produkční společnost Borderline Films, patří trio přátel k obdivovaným nezávislým filmařům. Nadcházející 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který se bude konat od 28. června do 6. července, představí vůbec první ucelenou přehlídku věnovanou těmto filmařům.

Foto: www.kviff.com

Trio filmařů (Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond) z produkční společnosti Borderline Films

Článek

Trojice filmařů střídajících se v úlohách autora, režiséra a producenta získala světové uznání svými stylizovanými a originálními filmy nenuceně se pohybujícími na hranici dělící umění od komerce (odtud název uskupení).

Přehlídku s názvem Borderline Films: Prvních deset let zahájí krátký snímek Buy It Now (2005), za který Antonio Campos získal cenu v Cannes. Jeho celovečerní debut Afterschool byl uveden tamtéž v prestižní sekci Un certain regard o tři roky později.

Filmaři povedou master class

V Cannes, které je vedle Sundance jejich druhým domovem, bylo v premiéře uvedeno šest filmů těchto obdivovatelů evropské kinematografie. Camposův druhý krátký film The last 15 (2007) byl vybrán do hlavní soutěže, Quinzaine des réalisateurs uvedlo lyrický snímek Two Gates of Sleep (2010), který Borderline Films produkovali režisérskému kolegovi Alistairu Banksovi Griffinovi.

V téže nezávislé canneské sekci byl oceněn Durkinův krátký snímek Mary Last Seen (2010) a o rok později zaznamenal jeho celovečerní debut Martha Marcy May Marlene mimořádný úspěch v Un certain regard, kterým navázal na cenu za režii ze Sundance půl roku předtím. Při natáčení filmu Martha Marcy May Marlene napsal Campos scénář svého druhého filmu Simon Killer, který patří k nejpozoruhodnějším snímkům loňského roku.

V rámci sekce budou také uvedeny filmy tří režisérů, kteří trio Borderline Films zásadním způsobem ovlivnili. Uskuteční se rovněž master class, navíc trio filmařů do Karlových Varů doprovodí několik herců a stálých členů štábu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám